Blic: Pajtić poručio Đilasu da ide protiv njega

Izborna skupština DS zakazana je za 31. maj i razvrstavanje i lobiranje po predizbornim taborima već je počelo.

Kako “Blic” saznaje, prošle nedelje, nakon sastanka kod predsednika Srbije (konsultacije sa strankama povodom davanja premijerskog mandata), Đilas i Pajtić su neformalno i dugo razgovarali o predstojećim izborima u stranci. Pajtić je tada lidera DS obavestio da razmišlja da se kandiduje protiv njega.

U razgovoru je, kažu izvori “Blica”, postalo jasno i da Đilas kao kandidat za predsednika neće imati podršku vojvođanskih opštinskih odbora. Takođe, pre desetak dana odbor DS iz Apatina je objavio da za predsednika stranke kandiduje Natašu Vučković.

Samo tri dana nakon Đilasovog i Pajtićevog razgovora u Beogradu, vojvođanski odbor DS doneo je i odluku da Pajtića kandiduje za predsednika stranke, saznaje “Blic” od izvora iz Pokrajinskog odbora DS.

Funkcioneri bliski Đilasu već optužuju suprotstavljene grupe da pokušavaju da preotmu stranku u nameri da u nju vrate Borisa Tadića i promene ulogu oštre opozicije vlasti u kooperativniji stav prema lideru SNS Aleksandru Vučiću.

"Ljudi bliski Dragoljubu Mićunoviću, koji podržava i Bojana Pajtića i Natašu Vučković, pokušavaju da preuzmu stranku i promene politiku koju je do sada vodila DS ka liberalnom konceptu i zagovaranju ulaska u NATO. Očigledni su razlozi zbog kojih su glasali protiv Đilasovog predloga da mu zamenik bude Borislav Stefanović u Skupštini Srbije. Pajtić sad na svaki način pokušava da zaštiti svoju poziciju na vlasti u Vojvodini, pa i preko zbližavanja sa Tadićem", rekao je jedan od Đilasovih bliskih sagovornika “Blicu”.

Međutim, s druge strane odgovaraju da glasanje u poslaničkom klubu u Skupštini Srbije nije bilo stvar sukoba i glasanja protiv Đilasa.

Pre izborne skupštine, DS će imati Radnu skupštinu stranke 27. aprila na kojoj bi trebalo da usvoji novi statut stranke.

Ko će biti potpredsednik?

"Pored Gorana Ješića, u igri za kandidate za potpredsednike DS su Miroslav Vasin, Dragan Šutanovac i Nataša Vučković. Inače, prema novom statutu, broj potpredsednika se sa sedam smanjuje na četiri, koji će se, kao i predsednik DS, birati na dve, a ne četiri godine kao do sada", rekao je izvor “Blica” iz Pokrajinskog odbora DS.

Izvor: Blic
Foto: Beta/DS/AV

Pogledajte još