Opao nivo reke Toplice, voda neispravna za piće

Mitrović je rekao da je i dalje poplavljeno oko 600 hektara obradivih površina, kao i da se voda još uvek nije povukla sa gradskog groblja u Prokuplju, kao i nekoliko kuća u selu Draganja i romskom naselju u tom mestu.

"Najveći problem sada nam predstavlja nestašica i neispravnost vode za piće u Prokuplju i Kuršumliji, pa smo zbog toga dobili i hitnu pomoć, dodatne tri cisterne za snabdevanje građana Prokuplja", kazao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, stambenim i drugim objektima u ovom mestupričinjena je velika materijalna šteta pa će specijalna Komisija utvrditi visinu štete i način pomoći.

"Oštećeni su društven i sportski objekti, teniski tereni, gradski bazen i hala za male sportove podno Hisara, tako da će i ovi objekti morati da budu sanirani uz pomoć Rrepublike, pošto siromašna Opština Prokuplje ne raspolaže tolikim sredstvima", rekao je on.

Sednici Štaba za vanredne situacije u Prokuplju danas su prisustvovali i upoznali se sa veličinom problema i načinom pomoći stanovništvu, ministri u tehničkoj Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović i Dragan Glamočić.

Oni su nakon upoznavanja sa razmerama štete izjavila da je sada najneophodnije pomoći ugroženom stanovništvu i obezbediti im pijaću vodu, hranu i dezinfekcijona sredstva.

Mitrović je kazao da iako ima indicija da će se voda povući, i dalje ostaje na snazi opasnost od poplave, jer se narednih dana očekuju obimnije padavine i otapanje snega na Kopaoniku.

On je naglasio da će Sektor za vanredne situacije biti u pripravnosti i apelovao na stanovništvo u ugroženim područjima da im se pridruži u akciji sprečavanja daljeg izlivanja reke.

Sutra se očekuju rezultati analiza ispravnosti vode, nakon čega se bi trebalo da se normalizuje snabdevanje vodom.

Foto: Beta - Saša Đorđević

Pogledajte još