Šest zadataka za Vučića

Na način na koji smo do sada živeli mogli bismo da preživimo još godinu i po ili dve. Koliko je visok dug od 1,4 milijarde koji moramo da popunimo, govori podatak da samo deset odsto plata u javnom sektoru iznosi 200 miliona evra, a deset odsto penzija 300 miliona - izjavio je Vučić. Naprednjaci najavljuju i ozbiljne promene u načinu rukovođenja javnim preduzećima, ali i pravljenje boljeg investicionog ambijenta, borbu protiv sive ekonomije.

Profesor Ljubodrag Savić kaže za „Blic” da su sve pomenute mere neophodne, ali je najvažnije ono što do sada nije čuo niti u jednom od planova - razvoj industrije.

1. Fiskalna konsolidacija (smanjenje budžetskog deficita)
2. Strukturne reforme (promena načina rukovođenja javnim preduzećima)
3. Politika zapošljavanja i privlačenja investicija 4. Industrijalizacija
5. Nastavak pregovaračkog procesa u Briselu
6. Nastavak borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala

"Sva raspoloživa sredstva treba da se ulože u realan sektor. Kad bismo poput „Fijata“ otvorili tako veliku fabriku koja bi se bavila proizvodnjom hrane, za šta imamo uslove, to bi zaposlilo mnogo ljudi. Mogli bismo da obnovimo industriju poljoprivrednih mašina koja je nekad bila razvijena, da razvijamo selo. To je sektor koji treba subvencionisati, gde treba davati povoljne kredite, formirati Razvojnu banku u korist ovih ljudi, ali ne pojedinaca, već države. Otvorio bi se prostor za zapošljavanje, ne samo u Beogradu i Novom Sadu, već i u selima koja izumiru", navodi Savić, i upozorava da imamo 750.000 zaposlenih u javnom sektoru, a ne bi smelo da ih bude više od pola miliona.

"Ne kažem da ih treba otpuštati, ali i ne verujem u priču o njihovom mehaničkom prelivanju u privatni sektor"
, kaže Savić.

Prema njegovoj oceni, mora se menjati radno zakonodavstvo.

"Kada je reč o stečaju, na jednoj strani imamo veoma bogate ljude koji su se obogatili, a nisu plaćali troškove, porez državi. Novac su iz poslovanja prebacivali na lične račune. Možete da tražite od Poreske uprave šta hoćete, ali ona ne može da naplati sve što se državi duguje. Pogledajte samo slučaj Dragana Đurića kojem se pleni „jugo“. Za to je kriva država"
, kaže Savić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković prednost daje nastavku pregovaračkog procesa u Briselu i njegovoj finalizaciji.

"Pregovore treba nastaviti što pre i okončati ih što uspešnije kako bi se stvorio preduslov za nastavak evropskih integracija. Paralelno treba ući u ekonomske reforme, u javnu potrošnju i restrukturiranje javnih preduzeća. Mislim da će uskoro i penzije doći na dnevni red, i uprkos onome što Vučić govori, mislim da nije isključeno da će morati da dođe do njihovog smanjivanja. Možda nije pravedno, ali nužda zakon menja",
navodi Stanković.

Izvor: Blic
Foto: Beta/Miloš Miškov

Pogledajte još