SAD upozorava Rusiju: Držite se sporazuma, ili…

0

Rusija ima "dane, a ne nedelje" da počne da se pridržava međunarodnog sporazuma koji postignut da bi se smirila situacija u Ukrajini, izjavio je američki diplomata u Kijevu, u trenutku kada je Džo Bajden došao da podrži proevropsku vladu.

Džozef Bajden / Foto: Associated press

Rusija je kao odgovor optužila vlasti u Kijevu da su kršili sporazum, i najavila da neće tolerisati više njihove postupke.

Američki potpredsednik Džozef Bajden rekao je ukrajinskim parlamentarcima u Vrhovnoj Radi na početku dvodnevne posete Kijevu, da SAD podržavaju Ukrajinu u odupiranju „ponižavajućim pretnjama“ i da je Amerika spremna da pomogne ukrajinskoj ekonomiji.

On im je takođe poručio da je pred njima istorijska prilika da izgrade ujedinjenu Ukrajinu, prenela je agencija AP.

Bajden je dodao da će ukrajinski predsednički izbori zakazani za 25. maj biti najvažniji u istoriji Ukrajine, kao i da je Vašington spreman da pomogne u njihovom održavanju.

Razgovarajući na temu ekonomije, američki potpredsednik je istakao da su SAD spremne da pomognu ukrajinskoj privredi, uz upozorenje da oni prvo moraju da se uhvate u koštac sa „rakom endemske korupcije“.

Bajden je dodao i da nema razloga da Ukrajina ne postigne energetsku nezavisnost, umesto da zavisi o ruskim energentima, ali je istakao i da će za to biti potrebno neko vreme.

Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.