Ovo je ono što Fejsbuk vidi kada skenira vaše lice

“DeepFace, Fejsbukov softver za prepoznavanje lica, je sada 97.35% precizan i približava se performansama na ljudskom nivou”, navodi se u novom članku objavljenom od strane istraživačkog tima za veštačku inteligenciju ove društvene mreže. Na površini, taj nivo pouzdanosti se čini impresivnim, ali uz svu preciznost koju softver postiže, šta tačno Fejbuk vidi kada gleda u vas?

Korišćenjem Fejsbukovih vlasničkih podataka ( u 2013. godini ste mogli za jedno kratko vreme da skinete njihov šablon za prepoznavanje lica – korisnici sada više ne mogu da skidaju ove podatke) , Brian House, medijalni umetnik i profesor u školi za dizajn Rhode Island i student Jason Rabie su uzeli svoje sirove podatke, kao i podatke njihovih prijatelja i izolovali su jedinstvene šablone za prepoznavanje lica, a potom su taj niz šablona nazvali “večnim portretima”. Evo kako Brian opisuje ovaj projekat:

“Fejsbuk koristi softver za prepoznavanje lica za identifikaciju svojih korisnika na slikama. Ovo se postiže preko šablona vaših facijalnih osobina koji se kreira pomoću vaših profilnih slika. Ove osobine – rastojanje između vaših očiju, simetrija vaših usta – se ne menjaju tokom vremena. Za razliku od fotoaparata koji slika neki prolazni, kratkotrajni izraz vašeg lica u određenom trenutku, šablon za prepoznavanje lica večno ostaje vaš portret. To su sve moguće fotografije kojim vi, ili neko drugi, može da dokumentuje vaš život.”

Bez Fejsbukovog algoritma, sirovi podaci su prilično neupotrebljivi, ali to je podsetnik da Fejsbuk poseduje i nešto što je mnogo više lično od vaših podataka i mreže prijatelja: vanvremenski i jedinstveni snimak onoga ko ste vi i kakvi ćete uvek biti. Evo nekoliko slika iz ove zanimljive konceptualne izložbe.

(old_image)

Foto: Brian House / brianhouse.net

(old_image)Foto: Brian House / brianhouse.net

(old_image)

Foto: Brian House / brianhouse.net

Izvor: BuzzFeed

Pogledajte još