Evo šta čeka Srbe povratnike

Foto: Suradnik13 / Wikimedia commons

Otkup je ponekad skuplji i od tržišnih cena, a kvalitet stanova koji su im dodeljeni katastrofalno loš. Istovremeno, regionalni program stambenog zbrinjavanja ide sporo, pa sve izgleda idealnije na papiru nego što je u praksi.

Tako je u ovom času predviđeno stambeno zbrinjavanje za 3.541 porodicu, a za to je planirano 119 miliona evra, najviše iz inostranih izvora, dok bi Hrvatska trebalo da učestvuje sa 25 odsto sredstava.

Prošle godine obnovljeno 157 kuća

Prošle godine obnovljeno je 157 kuća srpskih povratnika u Hrvatskoj, a 70 Srba je dobilo povrat sredstava koja su uložili u popravak kuća. Hrvatska je obezbedila 919 kompleta građevinskog materijala, a dodeljeno je 16 stanova po listi prioriteta. Ključ od novih stanova dodeljen je za 92 porodice.

Za bivše nosioce stanarskog prava ove godine predviđeno je tek 385 stanova, što je naravno kap u moru da bi se skinuo sa dnevnog reda problem srpskih porodica koje su izgubile svoje stanove širom Hrvatske. Da slika bude još teža i gora pokazuje i podatak da je predviđeno svega dvadesetak novih stanova, a sve ostalo biće obnova već postojećeg stambenog fonda.

Kako muke po nosiocima stanarskog prava koje im je oduzeto izgleda u praksi najbolje svedoči primer iz Rijeke. Momčilo Lutovac je 13 godina proveo izvan Hrvatske, da bi sada dobio stan u novogradnji u zgradi koju je Agencija za promet nekretnina kupila za povratnike. Stan koji je postao prava noćna mora.

Krov prokišnjava, izolacije kao da nema, sa fasade curi u kuću, zidovi su puni vlage, a država, koja je gradila zgradu, na sve pritužbe ne reaguje. Problemi za Lutovca i ostale stanare zgrade u Viškovu kod Rijeke ni time nisu prestali, jer je sada na red došla nerazumno visoka cena otkupa, od preko 570 evra za kvadrat.

Lutovac je prvo ostao bez svog riječkog stana, koji je bio veći i daleko kvalitetniji, zatim je godinama čekao na novi, a sada mora još da plati gotovo tržišnu cenu za stan koji ima brojne nedostatke. Neki od povratnika koji su imali „sreću“ da dobiju stan u Viškovu, znajući za sve nevolje, odustali su od ovakvog sporazuma i jednostavno se, ponovo, odselili.

Ne treba zaboraviti da su svi ostali građani Hrvatske otkupljivali stanove po znatno nižim cenama od onih koje se sada traže od Srba povratnika.

Do sada se u praksi pokazalo da projekat povratka nije dao željene rezultate, a da su Srbi na svakom koraku diskriminisani. Pre svega „dobijaju“ mnogo manje stanove nego što su imali, lošijeg kvaliteta, na gorim lokacijama nego što su bili stanovi za koje su imali stanarska prava.
A procedura je dugotrajna, iscrpljujuća i skupa, pa mnogi i ne mogu da dođu do stana kako bi se ispravila šteta koja im je naneta oduzimanjem stanarskog prava.

B92, Novosti

Pogledajte još