Anoreksija: I muškarci pate od poremećaja u ishrani!

Muškarci su sve češće u problemu kada se radi o poremećajima u ishrani, ako je suditi po statistici i po najnovijim istraživanjima. Nacionalni institut za mentalno zdravlje u Americi, otkrio je da postoji preko milion ljudi koji se bore sa ovim poremećajem, a svaki deseti je muškarac.

Poremećaj sličan anoreksiji kod žena, kod muškaraca se naziva “Atletska anoreksija”, odnosno, oni muškarci koji pate od ovog poremećaja vežbaju previše i prečesto, a jedu malo!

Postalo je gotovo uobičajemo da viđamo muškarce koji imaju poremećaj u ishrani a koji treniraju previše. Balans između vežbanja i ishrane je poremećen, jer oni streme da postignu što bolji fizički izgled, a pri tome se izgladnjuju i iscrpljuju. Ovakva kombinacija gladovanja i napora vodi do anoreksije.

Psiholozi tvrde da je uzrok ovoj pojavi i u traumama iz detinjstva. Naime, ako su muškarci kao dečaci imali veću težinu od prosečne, te ako su zbog toga bili zlostavljani od strane svojih vršnjaka, velike su šanse da će u kasnijem dobu razviti ovu vrstu anoreksije i poremećaj u ishrani. Jer, stvar je u prihvatanju okoline i pritisku koji ta okolina vrši na nas. Da bi se što više približili merama idealnog muškarca, oni često prelaze granice i postaju ekstremni u treninzima, a vrlo restriktivni u ishrani.

Muškarci koji podležu ovim stereotipima su emotivno ranjivi, nemaju dovoljno samopouzdanja i često su zatvoreni i teško komuniciraju sa drugima.

Oni su u neku ruku čak opsesivniji nego žene, jer su istrajniji u svojoj nameri da postanu “savršeni” i fit, da bi zadovoljili kriterijume društva, ali i svoje porodice, neretko roditelja koji to od njih očekuju.

Depresija koja je neminovni pratilac ovih poremećaja, može dovesti i do drugih psihičkih oboljenja, a disbalans u ishrani do težih organskih poremećaja.

Izvor: yourtango

Foto: Yayimages

Pogledajte još