U valjevskim obdaništima 57 obolelo od salmonele

0

U valjevskim obdaništima do sada je od salmoneloze obolelo ukupno 57 pacijenata, među kojima je 53 dece, saopštio je danas Zavod za javno zdravlje u tom gradu.

Tri nova slučaju laboratorijski su potvrđena 22. aprila, a obolelo je troje dece iz gradskih vtića.

Među 57 obolelih, 53 su deca iz obdaništa, đak iz celodnevnog boravka u Prvoj osnovnoj školi i troje zaposlenih u Predškolskoj ustanovi „Milica Nožica“, koja upravlja vrtićima.

Takođe je saopšteno da se nastavlja epidemiološko istraživanje uzroka infekcije salmonelom enteritidis, kao i putevi prenošenja infekcije.

U centralnoj kuhinji PU „Milica Nožica“ dnevno se pripremi i do 1.600 obroka. Veterinarska inspekcija je saopštila da „postoji evidentan propust u radu maloprodajnog objekta (u kojem je nabavljeno meso) i PU 'Milica Nožica' (prilikom nabavke tog mesa), koji se ne može dovesti u vezu sa pojavom epidemije salmoneloze kod dece (u obdaništima)“.

Dodaje se da „generalno gledano hrana može biti potencijalni uzrok pojave salmoneloze kod ljudi, a praksa je pokazala da je to češće posledica loše higijene, odnosno nepravilnog rukovanja hranom i kliconoštvo“.

Dosadašnja epidemiološka istraživanja ukazuju na to da su deca zaražena 18. i 19. marta, pa je epidemija proglašena 31. marta.

Izvor: Beta
Foto: Wikipedia

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.