Petnaest godina od pogibije 16 radnika RTS-a

Foto: RTS Prt sc

U bombardovanju, u 2.06 časova noću, poginuli su Jelica Munitlak (28) šminker, Ksenija Banković (28) video mikser, Darko Stiomenovski (26) tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (27) i Branislav Jovanović (50) tehničari u masteru, Dragorad Dragojević (27), Dejan Marković (39) i Milan Joksimović (47) radnici obezbeđenja.

Tom prilikom nastradali su i Dragan Tasić (31) električar, Aleksandar Deletić (31) kamerman, Slaviša Stevanović (32) i Ivan Stukalo (34) tehničari, Siniša Medić (32) dizajner programa, Milan Janković (59) precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61) režiser programa i Slobodan Jontić (54) monter.

Međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" je 2000. saopštila da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade televizije.

Čelnici NATO-a tvrdili su da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala, koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović je, u Beogradu 2002. godine, osudjen na 10 godina zatvora, s obrazloženjem da nije poštovao naredjenje tadašnje savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata RTS u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici. Milanoviću je kazna istekla 1. septembra 2012.

Vlada Srbije formirala je prošle godine medjunarodnu Komisiju za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vodjene povodom ubistava novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a mandat komisije je proširen i na slučaj ubistva medijskih radnika RTs u bombardovanju 1999. godine.

(old_image)
Foto: RTS prt sc

U znak sećanja na poginule, u beogradskom Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a, podignut je spomenik "Zašto?", kojim porodice i prijatelji stradalih postavljaju pitanje zašto su oni poginuli.

Gradska uprava grada Beograda, leta 2013. raspisala je konkurs za izradu idejnog rešenja spomen-obeležja stradalim radnicima RTS.

Pre mesec dana u Košutnjaku je otvoren spomen-park "Da se ne zaboravi", u kome je zasadjeno 16 stabala piramidalnog graba, po jedno za svakog nastradalog radnika.

U proleće svake godine, u znak uspomene na poginule radnike RTS, održava se memorijalni turnir u malom fudbalu pod nazivom "Igrajmo za 16".

Napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su 24. marta 1999. godine i u njima je tokom 79 dana bombardovanja najmanje 2.500 osoba poginulo, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi.

Blic

Pogledajte još