Koristimo pesticide koji nisu dovoljno ispitani

Dok evropske zemlje traže da im proizvođači dosatave potpunu dokumentaciju o pesticidu, našoj državi dovoljan je minimum, što dovodi do rizika po bezbednost hrane i po zdravlje stanovništva Srbije, kao i po domaću prehrambenu industriju i njen izvoz, konstatovano je na konferenciji za medije Udruženja proizvođača sredstava za zaštitu bilja u Srbiji (SECPA).

"Pesticidi koji imaju minimum dokumentacije predstavljaju nepoznat rizik po zdravlje ljudi i životinja, kao i po životnu sredinu. To su pesticidi koji ne mogu imati registraciju ni u jednoj od 28 zemalja EU, ali mogu i imaju je u Srbiji"
, kaže Miroslav Ivanović iz SECPA.

Od ukupno oko 800 registrovanih sredstava za zaštitu bilja u Srbiji, više od 45 odsto registrovanih na bazi minimuma potrebne dokumentacije, sa sobom donose rizik, jer su njihove nečistoće pod znakom pitanja.

Još je 2009. godine usvojen zakon koji je usaglašen sa zakonodavstvom Evropske unije, a koji zahteva kompletnu dokumentaciju za registraciju pesticida, ali je njegova primena odložena za 1. januar 2014. godine, da bi pre mesec dana bio objavljen vodič koji omogućava još četiri godine registracije pesticida bez kompletne toksikološke dokumentacije.

"Neke zemlje iz našeg okruženja, iako još nisu članice EU, kao na primer Makedonija i Albanija, odlučile da u svojoj zemlji dozvole registraciju samo sredstava za zaštitu bilja koja su registrovana u EU, naravno u cilju zaštite zdravlja sopstvenog stanovništva i proizvodnje bezbedne hrane"
, kaže Andrija Lilić, SECPA.

Izvor: Blic
Foto: Wikipedia - USDA – http://www.usda.gov/oc/photo/94cs3568.htm

Pogledajte još