Kosovska skupština usvojila zakon o osnivanju suda za ratne zločine

Usvojenim zakonom misija Euleksa na Kosovu produžena je do juna 2016. sa izuzetkom specijalne istražne radne grupe.

Specijalna istražna grupa osnovana je 2011. radi istrage o ratnim zločinima koji se pominju u izveštaju Dika Martija, a sada će se time baviti specijalni sud.

U kosovskoj skupštini u toku je rasprava o predlogu alternativne rezolucije Pokreta "Samoopredeljenje" .

Poslanici svih političkih partija u Skupštini Kosova osim pokreta Samopredeljenje podržali su danas u načelu zakone o produženju mandata Euleksa do 15. juna 2016. i o osnivanju specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK, koji su izneti u izveštaju Dika Martija.

Premijer Kosova Hašim Tači je obrazlažući pred poslanicima predlog zakona rekao da je zahtev međunarodne zajednice za osnivanja suda za ratne zločine nepravda i najveća uvreda koja se čini Kosovu.

"OVK je vodila pravdenu borbe i poštovala međunarodne norme", rekao je Tači i dodao da se taj sud osniva kao posledica izveštaja Dika Martija koji je Savet Evrope usvojio 2010.

On je ponovio mnogo puta da, uprkos toj nepravdi, kosovske institucije treba da formiraju sud.

"Danas nemamo dve opcije, imamo samo jednu, a to je nastavak saradnje sa SAD i EU, što podrazumeva da treba da osnujemo ovaj sud", rekao je Tači i dodao da druga rezervna opcije ne treba da se uzme u obzir, jer neuspeh u stvaranju suda u Skupštini Kosova omogućuje Savetu bezbednosti UN da formira takvu instituciju pod nadležnošću UN.

Tokom rasprave, koja je i dalje u toku, samo su se poslanici Samoopredeljenja izjasnili protiv osnivanja suda.

Tokom rasprave vladajuće DPK je predložila da se osnuje poseban fonda iz budžeta kojim bi se pokrili svi troškovi pripadnika OVK tokom sudskih procesa koji bi se eventualno vodili protiv njih.

Poslanici bi na sednici trebalo da razmotre i da po ubrzanoj proceduri usvoje još 12 zakona akta kojima se uređuju nova, smanjena ovlašćenja Euleksa.

Iako nije bilo predviđena debata, predsednik kosovskog parlamenta Jakup Krasnići dozvolio je da se raspravlja o ratifikaciji međunarodnog sporazuma o Euleksu i o amandmanima vezanim za mandat misije Evropske unije, što je povezano sa formiranjem specijalnog suda za ratne zločine.

Ešton pozdravila odluku parlamenta

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton pozdravila je danas usvajanje zakona u parlamentu Kosova kojim se produžava mandat Euleksa i predviđa osnivanje specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK, navedene u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine.

"Odajem priznanje vladi i članovima parlamenta na njihovom liderstvu i privrženosti pravdi, demonstrirane kroz ono što i mi smatramo delikatnom i teškom odlukom", navela je u saopštenju Ešton.

Ona je ocenila da će današnja odluka Skupštine Kosova "osnažiti vladavinu prava i unaprediti verodostojnost njenog međunarodnog ugleda".

"Time što su doneli takvu odluku, kosovski lideri su se opredelili za bolju, evropsku budućnost za Kosovo i njegove građane. EU će I dalje ostati jak partner Kosova na njegovom evropskom putu",
navela je Ešton.

Izvor: Beta
Foto: Beta - Armenija Zajmi Bešević/DS

Pogledajte još