Ni u snu niste potpuno bezbedni: Šta sve može da vam se desi dok spavate?

Ali, bez brige! Pitali smo doktore da nam objasne neke od najčudnijih stvari koje nam se dešavaju dok spavamo.

Potpuna oduzetost tela
Počnete da se budite i shvatite da ne možete da se pomerate ili govorite. Traje par sekundi pa sve do par minuta, i potpuno je užasavajuće! Ali, takode je i relativno normalno. Naime u trenutku kada zaspite, vaš mozak "odseče" vaše telo od kontrole da bi sprečio da ono radi sve ono o čemu sanjate, ali, ponekad je moguće da budjenje tela i mozga ne bude savršeno uskladeno što dovodi do toga da budete potpuno svesni i nemoćni da bilo šta uradite.

Hodanje u snu
Većina stvari koje radimo u snu je apsolutno bezopasno, ovo nije. Možete pasti niz stepenice, napustiti kuću, ili čak početi da vozite. Ovo se dešava u suprotnom redosledu od prethodne nedaće. Naime, počeli ste da se budite, i vaš mozak je dopustio kontrolu nad telom, ali vi još uvek sanjate, te stoga i ne možete da se setite kasnije svega što ste radili.

Seks
Ukoliko vam se desilo da se probudite u toku "akcije", niste jedini. U studiji sa preko 800 parova, koji imaju problema sa snom, primećeno je da oko 8 procenata pacijenata inicira seksualni odnos sa partnerom dok spavaju.

Sindrom eksplodirajuće glave
Zvuči jezivo, i jeste. Odjednom, osoba se probudi nakon što čuje nešto glasno i u trenutku se osećaju kao da im glava eksplodira. U stvarnosti, ništa od toga se ne dešava. Zapravo doživljavate nervni trzaj koji je trebao da stigne tek nakon što su vam spoljna čula iskljucena i dovodi do "eksplozije" čula jer vaš mozak nije uspeo da obradi toliko informacija.

T.D.

Pogledajte još