Ni u snu niste potpuno bezbedni: Šta sve može da vam se desi dok spavate?

0

Uglavnom je san vreme odmora, i, ako imate sreće, nešto čega se sa osmehom sećate u prvim trenucima buđenja. No, postoje poremećaji sna kojih možda niste ni svesni, a neverovatno su čudni, ponekad čak i zastrašujući.

Ali, bez brige! Pitali smo doktore da nam objasne neke od najčudnijih stvari koje nam se dešavaju dok spavamo.

Potpuna oduzetost tela
Počnete da se budite i shvatite da ne možete da se pomerate ili govorite. Traje par sekundi pa sve do par minuta, i potpuno je užasavajuće! Ali, takode je i relativno normalno. Naime u trenutku kada zaspite, vaš mozak „odseče“ vaše telo od kontrole da bi sprečio da ono radi sve ono o čemu sanjate, ali, ponekad je moguće da budjenje tela i mozga ne bude savršeno uskladeno što dovodi do toga da budete potpuno svesni i nemoćni da bilo šta uradite.

Hodanje u snu
Većina stvari koje radimo u snu je apsolutno bezopasno, ovo nije. Možete pasti niz stepenice, napustiti kuću, ili čak početi da vozite. Ovo se dešava u suprotnom redosledu od prethodne nedaće. Naime, počeli ste da se budite, i vaš mozak je dopustio kontrolu nad telom, ali vi još uvek sanjate, te stoga i ne možete da se setite kasnije svega što ste radili.

Seks
Ukoliko vam se desilo da se probudite u toku „akcije“, niste jedini. U studiji sa preko 800 parova, koji imaju problema sa snom, primećeno je da oko 8 procenata pacijenata inicira seksualni odnos sa partnerom dok spavaju.

Sindrom eksplodirajuće glave
Zvuči jezivo, i jeste. Odjednom, osoba se probudi nakon što čuje nešto glasno i u trenutku se osećaju kao da im glava eksplodira. U stvarnosti, ništa od toga se ne dešava. Zapravo doživljavate nervni trzaj koji je trebao da stigne tek nakon što su vam spoljna čula iskljucena i dovodi do „eksplozije“ čula jer vaš mozak nije uspeo da obradi toliko informacija.

T.D.

Foto: foto: yayimages.com/wavebreakmedia

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.