Na Visokim Dečanima ispisane oznake OVK

Foto: Pudelek / Wikimedia commons

Ovo je za sada poslednji u nizu sličnih provokacija albanskih ekstremista koji su prethodno poruke mržnje ispisivali na zidu crkve u Đakovici, a potom na srpskim kućama u Orahovcu.

Ovoga puta ekstremisti su to učinili na samoj manastirskoj kapiji u Visokim Dečanima i to svega nekoliko desetaka metara od italijanskog punkta KFOR-a.

Eparhija Raško-prizrenska ovaj akt doživljava kao otvorenu pretnju Manastiru

Visoki Dečani i njegovom bratstvu koji su u poslednjih 15 godina takozvanog međunarodnog mira na Kosovu i Metohiji četiri puta oružano napadani granatama od strane albanskih ekstremista, i kojima su više puta upućivane pretnje.

Na žalost, ova provokacija i pretnja nije ništa drugo do posledica nacionalističke retorike koja se već godinama širi u lokalnim medijima na albanskom jeziku protiv ovog manastira u kome su monasi za vreme rata pored ostalih pomagali i albanskim izbeglicama.

"Ovaj najnoviji incident takođe je pokazatelj da je bezbednost srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji i dalje ugrožena, pa čak i u slučaju da tu svetinju obezbeđuju pripadnici KFOR-a", ističe se u saopštenju.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava pismeno je obavestio međunarodne predstavnike o ovom najnovijem incidentu i zatražio pojačane mere zaštite za ovu svetinju, koja je od 2005. godine na spisku svetske kulturne baštine UNESKO.

"Iako ovakve provokacije ugrožavaju bezbednost života monaha i pravoslavnih poklonika kao i brojnih turista iz celog sveta, one najviše štete Kosovu koje je danas jedini prostor na teritoriji Evrope gde su hrišćanski spomenici i svetinje i dalje ugroženi", navedeno je u saopštenju.

Blic

Pogledajte još