Ovih 10 promena na jeziku otkriva kakvog ste zdravlja

Funkcija izgleda jezika mnogo je važnija nego što mislimo, jer poput lekarskog kartona na njemu su po kineskoj medicini ispisana stanja našeg organizma. Donosimo 10 promena jezika pomoću kojih možete identifikovati stanje svog zdravlja, prenosi zadovoljna.hr.

(old_image)

Foto: PositiveMed

1. Normalan jezik - ružičast, bez tragova zuba ili diskoloracije, s jasnim premazom koji pokazuje pravilnu sekreciju žlezda.

2. Tanki beli površinski sloj, vidljivi tragovi zuba i nekoliko crvenih tačkica - ovakav izgled jezika upućuje na nedostatak vitalne energije u telu koja uzrokuje umor, loš apetit i preterano znojenje. Ono se manifestuje i na raspoloženje pa su takve osobe najčešće zabrinute i nervozne.

3. Tanki žuti sloj na sredini okružen crvenim ostatkom površine jezika – ovakav izgled jezika upućuje na probleme sa zatvorom, dehidracijom i kožnim bolestima. Sve se to manifestuje na raspoloženje pa su osobe takvog jezika obično promenljivog raspoloženja.

4. Masni beli sloj, otečeni rubovi jezika – ovakav izgled upućuje na neuravnotežen rad probavnog sistema, te sklonost nakupljanju vode u organizmu. Osobe ovakvog stanja često se osećaju malaksalo i bezvoljno.

5. Crne tačkice na ljubičastoj površini – upućuju na zastoj krvi u delovima tela koji može uzrokovati probleme s venama, 'teške' noge, glavobolju, bol u grudima i kožu bez sjaja.

6. Tanki beli sloj i crveni vrh jezika – ovo stanje otkriva kako je organizam izložen stalnom stresu koje uzrokuje nestabilno emocionalno stanje. Energija u telu se nakuplja u čvorovima koji uzrokuju upalne procese.

7. Crveni jezik sa žutim debelim naslagama po sredini površine – ovo je pokazatelj povišene telesne temperature koja ukazuje na moguće infekcije mokraćnih puteva, probleme s kožom čija je površina lepljiva. Osobe s takvim problemima često su ljutite i ne osećaju se udobno u vlastitom telu.

8. Gusti beli sloj po sredini površine bledog otečenog jezika – izgled koji upućuje na infekciju ili pak na upalu povezanu s nekom autoimunom bolešću, nedostatak vitamina i minerala. Takva stanja izazivaju bledi ten, bol u karlici i osećaj koji se često graniči s panikom.

9. Pukotine na crvenoj površini jezika – upućuje na gljivične infekcije u telu koje prate noćno znojenje, nesanica, iritacija.

10. Jezik čija je površina bleda i bez naslaga - ukazuje na smanjen protok krvi u telu, anemiju koja može uzrokovati vrtoglavicu, umor, a osobe ovakvog stanja pate od nedostatka koncentracije i pamćenja. Osim toga, kod žena je takav jezik često znak moguće hormonalne neuravnoteženosti.

Pogledajte još