MUP mora prekinuti nedozvoljeno snimanje građana

Foto: Medija centar

Povodom vesti objavljenih u nekim medijima iz "izvora u MUP", kao i komentara stručnjaka za saobraćaj da se takvom odlukom Poverenika navodno "ugrožava bezbednost saobraćaja", Šabić naglašava da obrada podataka koja je zabranjena nema nikakve veze sa bezbednošću saobraćaja.

Vozilo opremljeno video nadzorom koristi se za snimanje intervencije policijskih službenika u pokretu, kretanjem iza kontrolisanog vozila na udaljenosti od tri do pet metara, dok se AVI nadzor koristi za snimanje intervencija policijskih službenika u stacionarnoj kontroli saobraćaja, sa iste udaljenosti, navodi se u saopštenju Šabića.

Ne treba biti nikakav stručnjak za saobraćaj da bi se znalo da bi upravo poštovanje tog naloga, tri do pet metara, predstavljalo direktno ugrožavanje bezbednosti saobraćaja, smatra Poverenik.

Potpuno je pogrešna, nadam se ne i zlonamerna, interpretacija da se zabrana odnosi na takozvana vozila "presretače". Uloga "presretača" je definisana zakonom i oni su snabdeveni opremom podobnom da se ostvari svrha - dokaže postojanje prekršaja, ocenio je Šabić.

Šabić je ukazao da snimanje neodređenog broja policijskih službenika, ali i građana, učesnika u saobraćaju, obavlja se bez zakonskog ovlašćenja i zakonom utvrđene svrhe ili bez odgovarajuće naredbe suda.

Zbog toga je Poverenik, po sprovedenom postupku nadzora, još pre nekoliko meseci MUP uputio odgovarajuće upozorenje, na koje, iako je bilo dužno, Ministarstvo nije odgovorilo. Nije to učinio ni nakon urgencije, pa je izrečena zabrana koja će trajati do dovođenja postupanja u sklad sa Ustavom i zakonom, rekao je Šabić.

Blic

Pogledajte još