David Hofman: On ima posao iz snova

Da li se sećaš svog prvog putovanja?

Bilo je to putovanje u Venecuelu. Imao sam tada samo tri godine i sećam se samo jednog detalja. Bili smo smešteni kod rođaka i ja sam se onako mali probudio u sred noći, prešao iz jedne u drugu sobu i bio prilično zbunjen gde se uopšte nalazim. Istina, ovo nije prava turistička uspomena, ali jeste prva uspomena sa putovanja.

U jednom intervjuu si rekao da je okidač za način života koji sada vodiš bilo putovanje Italiju. O čemu je zapravo reč?

Taj put je izmenio moje viđenje sveta. Otišao sam kod rođaka koji tamo žive. Nisam znao ni reč italijanskog, sestra mi je prevodila, ali bilo je magično. Lep jezik, predivna hrana, obilasci gradova, putovanja vozom, svakodnevno upoznavanje novih mesta... Sve to je uticalo na mene da poželim da tako što češće provodim svoje vreme. To putovanje je definitivno bilo prelomni trenutak.

Posetio si preko 50 zemalja. Kako biraš gde ćeš putovati?

Sa Srbijom i Bosnom ta cifra će se popeti na 58 zemalja. Kako odlučujem gde ću ići? Zavisi. Nekada me kontaktiraju turističke organizacije država, a nekada za neku destinaciju saznam od nekoga ko me kontaktira ili od nekog prijatelja.

(old_image)

Kako si se odlučio za dolazak u Srbiju?

Već duže vreme planiram da dođem u Srbiju. Ranije sam bio u Bugarskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj... Srbija mi je naročito zanimljiva zbog istorijskih ostataka iz rimskog perioda. Dosta sam i slušao o vašoj zemlji, a konačna odluka je pala kada me je prijatelj, koga sam upoznao preko interneta, pozvao. I konačno – evo mene u Srbiji.

David nema omiljenu destinaciju. Kaže da mu je uvek najdraža ona u kojoj je trenutno, a sada je to Srbija. Ističe da mu se jako dopadaju Balkan i cela Evropa koja turistima pruža toliko toga za obilaske.

Putuješ i tako zarađuješ. Zvuči kao san. Da li je zaista san?

Jeste san na neki način, ali ne tako idiličan kako se čini na prvi pogled. San je jer nisam svakodnevno u istoj kancelariji, ne krećem se istim putem svaki dan na putu do posla, upoznajem zanimljive predele i ljude, ali sam svoj gazda i moram da se postaram da uradim što moram kako bi materijal koji pravim za sajt bili najbolji mogući. Nekada i po nekoliko nedjelja nemamo nijedan slobodan dan, a onda, kada se vratimo kući, po nekoliko dana samo odmaramo. Mnogima ovo deluje kao život iz snova, ali ne zaboravite da je to nekada i po mesec dana puta. Bez vikenda.

Verujem da je na putovanjima bilo puno zanimljivih situacija. Koju ćeš pamtiti zauvek?

Bilo je puno zanimljivih situacija, ali najzanimljivja je poseta gorilama u Ruandi. Malo je skuplje putovanje, ali je fantastično. Igraš se sa bebom gorile, a glava porodice te tapše po ramenu. Predivno iskustvo.

Ovo je tvoj posao, ali ti pomažeš i ljudima da ostvare svoje snove kada su putovanja u pitanju. Ukoliko bih ja želela da sada negde otputujem, kako biste mi pomogli?

Moja vizija se više u tome da inspirišem ljude da posete neko mesto. Mnogi moji prijatelji nisu ni čuli za Srbiju na primer, a moje slike i putopisi koji é se naí na sajtu Davidsbeenhere.com će ih inspirisati da možda i posete vašu zemlju. Obilazak gradova, istraživanje, video-prilozi koje radim... Mi ne organizujemo velike ture. To su male, privatne ture. Imam lokalne partnere koji ljudima mogu da organizuju put i nađu im se u zemlji.

(old_image)

Toliko je zemalja u kojima si bio. Da li si se ikada vratio u neku?

Jesam. Bio sam više puta u Italiji, Španiji... Više puta u Rimu, Madridu, Barseloni...

Kako izgleda jedan tvoj dan?

Budim se oko 7.30 i trudim se da do 8.30 već krenem iz smeštaja.Postujem na grupama. Izlazimo, razgledamo, slikamo, sakupljamo informacije... Obično imamo ručak u restoranu, trudimo se d apromovišemo kuhinju. Onda nastavljamo obilazak. Ako smo van grada, putujemo. Išli smo u Smederevo, Viminacijum i Golubac. Posetili smo i Sremsku Mitrovicu, vratili se u Beograd... Planiramo odlazak do Niša. posetu Felix Romuliani, Kraljevu, Pirotu, Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

Verujem da si čuo i neke negativne priče o Balkanu. Kakva su tvoja očekivanja od ovog puta?

Svako putovanje nas menja pa isto očekujem i ovog puta. Došao sam ovde znajući da je puno starih naroda imalo uticaja na ove krajeve. Želim da pokažem ljudima da je ovaj deo Evrope veoma lep.

Kada bi mogao da posetiš još samo jednu zemlju, gde bi se uputio?

Namibija bi bila zemlja u koju bih se zaputio. Želim da vidim lavove u njihovim pustinjama. To je jedinstveno. Napisao bih članak o tome čak i kada bi tog dana bio smak sveta.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Nakon Srbije i Bosne vraćamo se u Majami. Planiramo da proširimo posao. Unećemo male promene. Putovaćemo malo manje jer smo pomalo i umorni. U poslednjih 12 meseci posetili smo 13 zemalja, a imamo i jednu novost. Planiramo da napravimo lanac luksuznih apartmana širom Balkana. Počećemo sa tri grada na Balkanu, a Beograd će biti jedan od njih. Biće to luksuzno opremljeni i luksuzni apartmani, u centru grada kako bi ljudi lako mogli da obilaze grad. Time ćemo se aktivnije baviti u bliskoj budućnosti.

D. A. R

Pogledajte još