HOĆE U DŽIHAD: Dečak pokušao da pobegne u Siriju

Foto: Arhiva Nadlanu

Tinejdžer je iz stana, gde je živeo s roditeljima, pobegao pre nekoliko dana, i to u jeku potrage za nestalim Sabinom Selimović i Samrom Kešinović, takođe austrijskim državljankama poreklom iz BiH, za koje se sumnja da su 10. aprila krenule na isto odredište.

Iako nema zvaničnih informacija o ovom slučaju, kao ni onih o povezanosti bega dve devojčice s Arminovim pokušajem, od sagovornika upućenog u slučaj, list saznaje da je dečak bio član vehabijske zajednice u Beču, a to su navodno znali i njegovi roditelji.

"Roditelji to nisu odobravali i pokušali su da ga odvrate od odlaska u vehabijske džemate, gde je slušao predavanja, ali nisu uspeli. Ipak, nisu slutili da bi im dete moglo krenuti u rat", kaže sagovornik Avaza.

Armin Delić je uhapšen u Rumuniji, a povratkom kući ne prestaju brige njegovih roditelja, jer postoji mogućnost da bi, ako se dokaže da je pošao u Siriju i da je nameravao da ratuje, mogao da bude osumnjičen za terorizam, rečeno je za ovaj list.

Sa slučajem nestanka i Arminovog pokušaja bega u Siriju upoznata je i Ambasada BiH u Beču.

Elvira Zvizdić, šefica Konzularnog odeljenja u Ambasadi, potvrdila je da su im se obratili roditelji maloletnog mladića.

"Naknadno smo utvrdili da je austrijski državljanin, čime naše nadležnosti u takvim situacijama automatski prestaju. Takođe, stupili smo u kontakt i ovde s Magistratom i rekli su nam da je za dečaka već dodeljena socijalna radnica"
, rekla je Zvizdićeva.

Izvor: RTS

Pogledajte još