HOROR: 40 godina drogirao i silovao đake!

Foto: AP/FBI

Jedan od najgorih pedofilskih skandala potresa SAD i Veliku Britaniju, ali i brojne druge države u kojima je svoje žrtve vrebao profesor Vilijem Vahei, poreklom iz SAD-a .

On je u periodu od 42 godine seksualno zlostavljao najmanje devedesetero dece stare između 12 i 14 godina. Prvo ih je drogirao, a onda čekao da se onesveste. Nakon toga ih je seksualno iskorišćavao.

Vahei je deo radnog veka proveo u SAD-u, a od 2009. do 2013. radio je u privatnoj Internacionalnoj školi Sautbenk u Londonu. Ipak, predavao je i u drugim prestižnim školama širom sveta. Radio je u Španiji, Grčkoj, Saudijskoj Arabiji, Indoneziji, Iranu i Libanu. Bio je oženjen i otac dvoje dece, a njegova supruga predsednica je Saveta Evropske komisije za internacionalne škole.

Neposredno nakon odlaska iz Londona zaposlio se na američkom koledžu u Managva u Nikaragvi. Upravo ga je tamo sustigla ruka pravde nakon što su na njegovom USB-u pronađene fotografije obnažene dece od kojih je njih čak 50 pohađalo školu u Londonu. Pronašla ih je čistačica koja je ukrala USB, a tek nekoliko meseci kasnije na njemu je otkrila šokantan sadržaj.

Sve fotografije proslijedila je policiji, a slučaj je potom preuzeo FBI. Vahei je tada priznao da je dugi niz godina zlostavljao decu. Rekao je kako im je davao jake tablete kako bi ih onesvestio, a tvrdio je da je i sam žrtva.

"Kao dečak sam zlostavljan, zato radim sve ovo. Radim to otkada znam za sebe"
– rekao je navodno istražiteljima.

Dva dana nakon priznanja pronađen je mrtav u motelu u gradu Luverneu u Minesoti. Iz policije su saopštili da se radi o samoubistvu.

Njegovi kolege šokirani su onim što je nakon toliko godina izašlo na videlo. Posebno sablažnjava podatak da je u svaku školu primljen bez problema uprkos činjenici što je u Kaliforniji 1969. godine bio osumnjičen za pedofiliju.

"Bio je jako popularan čovek, među osobljem i učenicima. Neverovatno je da punih 40 godina niko nije posumnjao da se dešava nešto ovako stravično" – kazao je Kris Vudhed, direktor škole u Londonu dodavši kako je predavao deci u uzrastu 11 do 14 godina, a navodno je često s njima organizovao izlete.

Direktor je ranije za Ski Njuz izjavio kako mu je bilo fizički muka kada je saznao šta se događalo.

"Ovo je nešto najodvratnije što mi se dogodilo od kada znam za sebe"
– rekao je tada.

FBI i Skotland Jard sada rade na prikupljanju dokaza i identifikaciji žrtava, no taj im postupak otežava činjenica da se mnoge žrtve ne sećaju silovanja jer ih je većina bila drogirana.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još