Đilas: Opet vlada atmosfera straha i jednoumlja

0

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas izjavio je da je srpskom društvu neophodna promena vrednosti, prevashodno u oblasti kulture i obrazovanja.

Foto: Beta / Informativna sluzba DS

„Srbiju moramo da menjamo vrednosno. Promene vrednosti nema bez ulaganja u kulturu i bez promena u obrazovanju, koje mora da bude prilagođeno evropskoj perspektivi i lokalnim potrebama. Ulaganje u obrazovanje nije trošak, već najbolja investicija“, napisao je Đilas u autorskom tekstu objavljenom u dnevnom listu „Danas“.

Demokratska stranka (DS) bi sutra na radnoj skupštini terbalo da razmatra Izveštaj predsednika DS o radu stranke izmedju dve sednice Skupštine i usvoji novi Statut stranke, izjavila je danas portparolka DS Aleksandra Jerkov.
„Taj datum (održavanja radne skupstine) je odredjen na poslednjem glavnom odboru stranke i radna skupština je priprema za izbornu koja je zakazana za 31. maj“, rekla je Jerkov agenciji Beta.
Osim izveštaja predsednika stranke, na dnevnom redu će biti i izmene Statuta DS, kazala je ona.
Đilas je najavio da će se Demokratska stranaka kao opoziciona partija zalagati za vladavinu prava i za jake institucije.

„Postoje temeljna programska načela od kojih nećemo odustati. Mi smo za vladavinu prava, a ne ljudi, za jake institucije, a ne za čvrstu ruku, za predvidljivost normi, a ne za neizvesnost i vladavinu straha i pomoću straha“, napisao je Đilas.

Lider demokrata smatra da „Srbija 2014. najviše podseća na Srbiju s početka devedesetih“.

„Opet su veći redovi da se ode iz Srbije nego što je želja da se u njoj ostane. Opet vlada atmosfera straha i jednoumlja, opet jedan čovek pretenduje da zameni sve institucije“, naveo je Đilas.

Govoreći o budućem opozicionom delovanju Demokratske stranke Đilas je naveo da je za taj posao neophodno strpljenje, kao i vraćanje poverenja građana.

„Bićemo opozicija koja pravi razliku između stranke koja bi htela da se poistoveti sa državom i same države“, naveo je Đilas i dodao da će Demokratska stranka podržavati sve ono za šta veruje da je dobro, a kritikovati i osuđivati sve što nije u interesu građana Srbije.

„Godine vlasti su nas uljuljkale. Zavladali su inercija i konformizam, dominiraju interesi i preovlađuje letargija. Zapostavljeni su kriterijumi za vrednovanje i napredovanje u organizaciji. Zato ćemo kroz reformu stranke koju počinjemo radnom skupštinom propisati jasne kriterijume koje svako ko želi da ima funkciju u stranci ili ispred stranke mora da ispunjava“, naveo je Đilas.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.