Rasprava o zakonu o vladi: Vlada od 9 ministara, odvojiti životnu sredinu

“Foto: Emil Vaš / Beta

Poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković amandmanima je predložio da nova vlada pored premijera ima samo devet ministara i to - ministra finasija i ekonomije, spoljnih poslova i evrointegracija, pravde, državne uprave i lokalne samouprave, unutrašnjih poslova, odbrane, poljoprivrede, životne sredine i prostornog planiranja, infrastrukture i prirodnih resursa, zdravlja, rada i socijalne politikei prosvete, kulture i nauke.

“To je manja vlada od ove koja je sada predložena ako je važno šta je manje i na taj način bi se napravile dodatne uštede”, tvrdi Živković.

Sa njegoovm argumentacijom nije se složio poslanik SNS Marjan Rističević, koji je Živkoviću poručio da očigledno neki kada su na vlasti smatraju da ni 20 ministara nije dovoljno, a kada su u opoziciji onda bi smanjili broj na devet.
“
Tako je glasio amandman koji ste predložili”, rekao je Rističević Živkoviću i dodao da u njegovom predlogu nedostaje ministarstvo za retka vina i vinogradarstva aludirajući na Živkovićevo nekadašnje bavljenje vinogradarstvom.

U odbranu stranačkog kolege ustao je Vladimir Pavićević koji je rekao da je Živković na vlasti bio12 meseci i da je tada postojao predlog da se struktura vlade menja i da bude usmerena ka onome što je danas predlog Nove stranke.

“Da li je neko bio na vlasti 12 meseci ili više to nije toliko bitno već je bitno da li je stvari pomerio ili su postale još gore. Za vreme vladavine te vlade imali smo takve majstore tranzicije koji su dobili sve, a sirotinja izgubila sve”, nastavio je Rištičević kritike.

Aleksandar Jovičić, takođe poslanik SNS, poručio je da naprednjaci ne mogu da prihvate predlog Nove stranke jer “minimalno ne znači optimalno” i ukazao da se u tom predlogu ne pominje ni sport ni omladina, što, smatra, očigledno govori da im nije stalo do mladih.
“
Cilj ovog predloga Nove stranke je očigledno da se sve stavi u što manji okvir i da se centralizuje moć, što ne možemo prihvatit”, rekao je Jovičić.

Demokrate su se založile da se odvoje resori zaštite životne sredine i poljoprivrde, jer, kako smatra poslanica te stranke Gordana Čomić, ono što je poljoprivreda je mahom po prirodi stvari zagađivač životne stredine.

Ona je tome u prilog navela da je u blizini Čoke zbog pesticida na njivama usmrćeno 19 ždralova i devet orlova belorepana, a iako je Uprava za zaštitu bilja potom zabranila upotrebu pesticida oni se i dalje koriste.

Čomić je uverena da će svakako tokom pregovora sa EU ta dva resora morati da budu razdvojena.

Sa tim se međutim, nije složila poslanica SNS Aleksandra Tomić koja je ukazala da su kolege iz Nove stranke koje su na proteklim izborima izašli na listi sa DS upravo u svom predlogu od devet ministarstava predložili da poljoprivreda i životna sredina idu zajedno.
“
Ako već pominjete da ima amandmana sa kojim ste saglasni prihvatite onda taj amandman kolega iz NS. Ne možete biti i protiv našeg i protiv njihovog amandmana”, odgovorila je Čomić.

Koleginicu iz DS podržala je poslanica LSV Nada Lazić, koja je navela da je životna sredina “kao 13. prase” i da je stalno bila u okviru nekih drugim ministarstava - od urbanzma, preko energetike do poljoprivrede.

Pitam se koje je još ministarstvo ostalo da mu se pridoda životna sredina. Mislim da će nas sve boleti glava kada dođe do otvaranja poglavnja 27”, upozorila je Lazić.

Poslanici danas treba da razmotre ukupno oko 60 amandmana na Predlog zakona o ministarstvima, nakon čega će glasati o tom zakonu, kao i o izmenama Zakona o vladi.

Pročitajte još
TS:Predloženi zakoni neće otkloniti probleme
Predlagač zakona, poslanik Srpske napredne stranke Veroljub Arsić rekao je da je cilj da zakona da Srbija dobije efikasnu i racionalnu Vladu, koja će omogućiti strukturne reforme u zemlji.

Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Socijaldemokratska partija Srbije, Savez vojvođanskih Madjara i Nova

Srbija najavili su da će podržati predložene zakone, dok su pojedine opozicione stranke najavile da će glasati protiv.

Skupštinski Odbor za pravosuđe usvojio je juče 12 amandmana na Predlog zakona o ministarstvima, od oko 60 koliko ih je podneto na taj akt.

Blic

Pogledajte još