Kad brojka na vagi miruje: Top sedam saveta za mršavljenje

1.Proverite obim tela
Možda ne gubite kilograme, ali gubite centimetre. Proverite! Pravilno odabran dijetetski režim ishrane podrazumeva da će vam otkucaji srca biti sporiji, da ćete sniziti nivo holesterola i da ćete moći da obučete farmerice koje su pre početka dijete “pucale” na vama.

2. Udružite se sa drugim debeljucama

Kada započnete dijetu, obavestite sve bliske prijatelje da želite da smršate. Među njima sigurno postoji neko ko će vam se priključiti u akciji topljenja kilograma. Idite u zajedničke šetnje, na treninge, zajedno pripremajte obroke. Kad imate podršku, lakše ćete stići do cilja.

3. Usvojite nove navike

Ako ste pre početka dijete navikli da uveče pojedete sladoled, zamenite ga prirodnim voćnim jogurtom sa niskim procentom masti. Prihvatite novu naviku s radošću i nemojte žaliti za starom koja vam je i donela višak kilograma.

4. Stisnite pesnicu
Ljudi imaju običaj da se prejedu kad im je dosadno ili kada su uznemireni. Tada sva obećanja data na početku promene režima ishrane “padaju u vodu”. Pokušajte da uradite sledeće: svaki put kad želite da posegnete za nekom “kalorijskom bombom” u toku dijete, stisnite pesnicu i držite je dokle god do mozga ne dopre informacija da ste odlučni da smršate.

5. Očistite kuhinju
Čokoladica u fioci, torta u frižideru, flajer na kome su ispisane ponude za brzu hranu... Ništa od toga vam neće biti prijatelj tokom dijete! Organizujte svoju kuhinju i radno okruženje tako da vas ništa ne mami da zgrešite.

6. Dijeta ne čini život
Da, jako je važno šta jedete i koliko vremena provodite vežbajući. Ali ako dijeta postane vaša životna opsesija, pa zanemarite izlaske sa prijateljima, može se desiti da padnete u depresiju i posegnete za novom porcijom kako biste utolili emocionalnu glad.

7. Sklonite vagu
Ako se merite svaki čas, to može da bude pogubno po vašu volju da istrajete u dijeti. Biće dovoljno da stanete na vagu jednom u sedam dana. Čak i ako ste za sedam dana izgubili 200 grama, radujte se! I zapamtite: kilograme niste stekli za mesec dana, pa nećete ni moći tako lako da ih se rešite. Budite strpljivi i uporni, i rezultati neće izostati.

Pogledajte još