Danas 85 godina od smrti vojvode Stepe Stepanovića

Državnu ceremoniju predvodiće načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, najavio je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Na grob proslavljenog vojskovođe biće položeni lovorovi venci, najavio je Odbor koji je organizator komemorativne svečanosti zajedno sa Moravičnim okrugom i Gradom Čačkom.

Vojvoda Stepa Stepanović (1856-1929) bio je jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika u Srbiji tokom oslobodilačkih ratova koji su se odigrali između 1912. i 1918. godine.

Njegovi najveći uspesi na bojnom polju bile su bitke na Jedrenu 1912. godine i bitka na Ceru 1914. godine.

Doprinos vojvode Stepe Stepanovića, kako navode hroničari, pobedi srpske vojske u balkanskim i Prvom svetskom ratu, bio je nemerljiv.

Bio je nosilac velikog broja visokih srpskih i stranih odlikovanja, a poslednje godine života proveo je u Čačku, gde je umro 27. aprila 1929. godine.

Sahrani su prisustvovali kralj Aleksandar Karađorđević, patrijarh srpski Dimitrije, vojvodini saborci, predstavnici stranih delegacija i političkog života Srbije, a nekrolozi su objavljeni i u svetskoj štampi.

Plato ispred pošte u Čačku krasi spomenik Vojvodi Stepi, od koga do kuće u kojoj je stanovao vodi kaldrmisana staza, sa mermernim pločama na kojima su ispisane velike vojvodine pobede.

Izvor: Blic

Pogledajte još