Fudbal danas žali: Preminuo Vujadin Boškov

Vujadin Boškov je rođen 16. 05. 1931. u Begeču, selu nadomak Novog Sada. Ceo svoj život posvetio je stvari koju je uz porodicu najviše voleo, fudbalu. Dres Vojvodine nosio je od 1946. do 1960. Potom ga je put fudbalskog profesionalca vodio u Sampdoriju i švajcarski Jang Bojs.

Najveći uspeh kao trener doživeo je 1990. godine kada je osvojio Kup pobednika kupova sa Sampdorijom. Takođe je 1981. sa Real Madridom došao do finala Kupa šampiona. Osim toga je kao trener osvojio prvenstvo Španije, dva puta španski kup, jednom prvenstvo Italije i dva puta italijanski kup, te jednom prvenstvo Jugoslavije.

Kao igrač je odigrao 57 utakmica za jugoslovensku reprezentaciju.

Jang Bojs, Vojvodina, Den Hag, Fejenord, Saragosa, Real Madrid, Sporting Hihon, Askoli, Sampdorija, Roma, Napoli, Servet i Peruđa su timovi na čijoj klupi je kao šef stručnog štaba sedeo. Uz to, još četiri puta bio je selektor ili član selektorske komisije reprezentacije Jugoslavije. Duga i preduga bi bila lista trofeja i uspeha koje je ostvario za života.

Uvek je isticao da voli Vojvodinu i da mu je najvažnija jprva titula šampiona Jugoslavije koju je sa Vojvodinom osvojio u sezoni 1965/66. Nakon toga njegov vizionarski duh iznedrio je i realizovao ideju o izgradnji fudbalskog trening centra, prvog objekta takve vrste na Balkanu. Danas taj centar, dom svih generacija fudbalera Vojvodine, sa ponosom nosi njegovo ime.

Koliko je voleo Vojvodinu svedoči i priča novosadskog novinara Miroslava Gavrilovića, koji je napisao i biografiju Vujadina Boškova, a koji je znao da kaže da je prvo Vujketovo pitanje u svakom razgovoru: "Šta je uradila Vojvodina?" Ako je odgovor izgubila je on bi rekao:

"Nema veze, pobediće sledeći put."

Boškov je bio selektor fudbalera Jugoslavije od '71. do '73, selektor fudbalera Srbije i Crne Gore na Evropskom prvenstvu 2000. godine u Belgiji i Holandiji i član selektorske komisije 2001. godine sa Dejanom Savićevićem i Ivanom Ćurkovićem, a znao je da kaže da je fudbal samo igra u kojoj se može, pobediti igrati nerešeno i izgubiti.

Komemorativna sednica povodom smrti Vujadina Boškova biće održana u SC “Vujadin Boškov” utorak 29. aprila sa početkom u 11 časova. Sahrana Boškova biće održana istog dana u njegovom rodnom Begeču.

Izvor: Kurir

Pogledajte još