Krstić:Od 1. jula ukida se solidarni porez

"Od 1. jula se ukida solidarni porez, dakle od tada on se više neće primenjivati", kazao je Krstić za televiziju "Pink" i dodao da će se paralelno uvoditi smanjenje plata u javnom sektoru za deset odsto.

"Ići će se na smanjenje osnovica, minimalna zarada ostaće zaštićena"
, precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, oporezivanjem zarada očekuje se ušteda od 20 milijardi dinara i ta mera daće svoj pravi efekat kada se precizno definišu pravični platni razredi čije se uvodjenje planira do kraja godine.

"To je sada u resoru Udovički (Kori), na taj način ćemo znati ko koliko prima i za koju vrstu posla i onda plata neće zavisiti od političkih intencija", naglasio je on.

Krstić je naveo da će se u narednim danima u Skupštini Srbije izjasniti o sporazumu o kreditu vrednom milijardu evra koji je uzet od UAE u martu. Podsetio je da je ratifikacija sporazuma neophodna, kako bi novac zaista i stigao u Srbiju.

Ministar je rekao da do rebalansa budzeta dolazi radi efikasnije primene planiranih ekonomskih mera.

"Sve ta sistemska regulativa koja se donosi, mora da se oslika i u ciframa, da se ozakoni i sa te finasijske strane", rekao je Krstić.

Istakao je da će se rupa u budžetu zatvoriti, tako "da ne udari direktno po gradjanima", odnosno da će se država boriti sa sivom ekonomijom i da će raditi na "uvodjenju reda u javna preduzeća".

"Ako uspemo da ostvarimo naše ciljeve u narednih šest meseci, verujem da će naši troškovi, odnosno deficit, naredne godine biti onakav kakv priželjkujemo,
" rekao je Krstić.

On je ekspoze premijera Aleksandra Vučića ocenio kao "presedan u našoj modernoj istoriji", jer postoji jasan plan za budućnost, a i po prvi put zna se ko je odgovoran.

"Sva odgovornost je na premijeru, ali ova vlada će imati ekonomski tim koji će raditi skladno, ali će ipak svako snosti odgovornost za svoje delatnosti", objasnio je Krstić.

Izvor: Beta

Pogledajte još