Novi Sad: Protest pred suđenje Musiću

Koordinatorka SOS službe organizacije Iz kruga Vojvodina Ivana Nikolić izjavila je tokom protesta pod nazivom "Zašto ih nema među nama", da institucije ne postupaju profesionalno, čak i kada je nasilje prijavljeno.

Cilj protesta je da ukaže na neefikasnost Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, kada je reč o prikupljanju relevantnih dokaza, povezivanju prethodno činjenog nasilja sa ubistvom i pogrešne kvalifikacije učinjenog krivičnog dela, zbog čega je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, piše u saopštenju.

"Danas skrećemo pažnju na osnovno i više javno tužilaštvo, jer se nije postupalo blagovremeno na ranije pritužbe na nasilje koje je Vladislava Červenko prijavljivala, a za koje smo saznali tek tokom suđenja", kazala je ona.

Ona je dodala da su samo tokom 2013. godine u Srbiji, prema podacima mreže "Žene protiv nasilja", nasilno ubijene 43 žene i dodala da je  poražavajuća činjenica u toj statistici da je više od trećine njih nekoliko puta prijavljivalo nasilje pre ubistva.

"Zbog loše reakcije institucija i njihove neefikasnosti, te žene nisu sada sa nama",
rekla je Ivana Nikolić.

Otac Vladislave Červenko Edmund Červenko kazao je pre početka ročišta da se divi ženema koje pružaju podršku ispred suda.

"Od početka do kraja suđenja su stajale ispred suda i tokom prošlog ročišta i upozoravale da nije Vladislava poslednja žrtva ovog građana, i da zato takve monstrume treba zaustaviti na vreme maksimalnim kaznama zatvora
", kazao je Červenko.

On je rekao da suđenje na njega utiče veoma tragično, iako prema njegovom mišljenju sudija Tamara Radović profesionalno vodi proces, ali da zbog odluke Apelacionog suda da ponovi suđenje njegova porodica ima velike finansijske i emotivne probleme.

"Napustićemo ovu zemlju. Prodajemo kompletnu imovinu i podneću zahtev premijeru i predsedniku države da mi odobre ekshumaciju da sve  svoje povedem sa sobom. Ja ovo više ne moram da trpim"
, dodao je Červenko i pokazao medijima da ima pasoš Mađarske.

Musić je u prvostepenom postupku osuđen na 35 godina zatvora, ali je Apelacioni sud poništio presudu iz proceduralnih razloga, što je izazvalo proteste članova porodice ubijene.

Porodica ubijene devojke traži za ubicu maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Musić je optužen da je Vladislavu Červenko pretukao na smrt 12. novembra 2012. godine u svom stanu.

Izvor: beta

Pogledajte još