Ešton: Vučić može da završi pregovore do 2018.

On je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Ešton, rekao da je njen dolazak prvog dana nakon izbora nove vlade i to samo u poseetu Beogradu, a ne celom regionu, velika čast i dobar znak za našu zemlju, izrazivši pri tome poštovanje zemlje prema takvom postupku, ali i prema svemu što je Eštonova učinila za Srbiju.

Vučić je naveo da je ona jedna od najzaslužnijih što je Srbija na putu ka članstvu u EU i što je prihvatila Briselski sporazum.

Nećemo pritiskati Srbiju da bira između EU i Rusije
"Evropska unija neće pritiskati Srbiju da se opredeljuje između Unije i Rusije", poručila je Ketrin Ešton. "Mi ne tražimo da budete protiv svog istorijskog, ekonomskog i svakog drugog partnerstva sa Rusijom. Budite sigurni da Srbiju vidimo kao deo evropske porodice", rekla je Ešton na sastanku sa Nikolićem, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić je kazao da će Srbija već naredne godine tražiti otvaranje razgovora o poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava.

"Mi želimo da uredimo našu zemlju, da se na presude ne čeka 25 godina, želimo da naši ljudi mogu da znaju da je pravda dostižna, da nam je uređen pravni sistem. To je i jedna od važnih stvari koja će doprineti većim investicijama, jer one dolaze samo tamo gde su pravni sistemi dobro uređeni. Očekujemo pomoć po tom pitanju i u obuci naših ljudi, a Ešton je rekla da ćemo tu podršku dobiti", poručio je premijer.

On je rekao i da očekuje da će Srbija najkasnije u junu da potpiše sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom i dodao da je sa Svetskom bankom u tom smislu već sve dogovoreno.

Djalog sa Prištinom će se nastaviti, jer ispred nas je mnogo stvari koje treba uraditi, rekao je Vučić i zaključio: Uveren sam da će i Srbi i Albanci razumeti realnost".

Na pitanje da li je realno da Srbija zatviori pregovaračka poglavlja do 2018, kao što je premijer juče najavio u ekspozeu, Eštonova je rekla da ne sumnja u Vučićeve kapacitete.

"Da sam na vašem mestu nikad ne bih sumnjala u kapacitete ovog čoveka da obori rekord kada je reč o vremenskim rokovima"
, rekla je ona.

"Divno je videti u Srbiji kako se krećete ka članstvu ka EU i videti toliko snažnu posvećenost i odlučnost ne samo članova Vlade, već i svih s kojima sam razgovarala. To je garancija da će taj put biti uspešan i da neće dugo trajati"
, kazala je Eštonova.

Ovo je prvi sastanak Vučića sa nekim visokim stranim zvaničnikom od kako je preuzeo dužnost premijera.

Ešton je prethodno razgovarala sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Glavne teme razgovora bile su evropski put Srbije i dalji tok normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Spreman sam da podelim odgovornost za sve mere oko kojih se budem dogovorio sa vladom ma koliko one budu nepopularne i bolne u prvom trenutku. Jedino odgovorni potezi mogu obezbediti bolju i sigurnu budućnost svih građana Srbije.", poručio je predsednik na Instagramu nakon susreta.

Visoka predstavnica EU će se u 15.15 sati, na posebnoj sednici Skupštine Srbije, obratiti narodnim poslanicima, a prethodno će razgovarati sa predsednicom Skupštine Majom Gojković.

Izvor: Blic

Pogledajte još