Serija „Sever i jug“

Postoji li večno prijateljstvo ili ono s prvim većim razmiricama nestaje? Ovo je pitanje koje se proteže kroz radnju istorijske američke serije “Sever i Jug”.

Serija je snimana 1985, 1986. i 1994. godine, a zasniva se na istoimenoj trilogiji Džona Džejkesa. I dok su prve dve sezone mini-serije privukle veliku pažnju gledalaca, a glavnim protagonistima donele ogromnu slavu, treća sezona imala je samo tri nastavka (prve dve imaju po šest), a kritičari su je nazvali potpunim promašajem.

(old_image)

Foto: aarp.org
Priča je smeštena u vreme američkoga građanskog rata, a osim priče o borbi severa i juga, govori o tadašnjem životu, muško-ženskim odnosima i društvenim problemima. Glavne uloge u seriji odigrali su Patrik Svejzi kao Ori Mejn, južnjak iz aristokratskeporodice, i Džejms Rid kao Džordž Hazard, severnjak iz prosečne, radničke porodice. Upoznaju se na vojnoj akademiji Vest Point i postaju nerazdvojni prijatelji, ali rat će u njihov odnos uneti nemir.

(old_image)

Foto: fanpop
Svejzi je ovom ulogom stekao status jedne od omiljenih glumačkih zvezda. U vreme snimanja serije imao je 34 godine pa je bio zanimljiv i mlađim i starijim ženama koje su u njemu videle seks-simbol. Godinu dana nakon što je završeno snimanje druge sezone mini-serije, dobio je glavnu ulogu u bezvremenskom klasiku “Prljavi ples”, što je samo podcrtalo njegov uspeh. U “Severu i Jugu” suprugu mu je odigrala Leslei-En Daun, dok je u stvarnom životu imao jedan od najstabilnijih brakova u Holivudu. Još davne 1975. na vernost se zakleo Lisi Niemi s kojom je bio u braku sve do smrti u septembru 2009. godine. Preminuo je od komplikacija uzrokovanih rakom pankreasa.

Odan samo jednoj ženi nije bio njegov kolega Džejm Rid. Zbog Vendi Kilburne, tv-supruge u seriji “Sever i Jug”, ostavio je svoju tadašnju partnerku Loru Li. Kako bi se pripremio za ulogu, Reid je proveo nekoliko nedelja na Svejzijevom ranču gde ga je on učio jahati. Naime, Patrik i njegova supruga godinama su uzgajali arapske pastuve.

(old_image)

Foto: fanpop
U svet holivudskoga glamura ulogom Džordžove sestre Virdžilije Hazard ušla je i Kirsti Alej, mnogima poznatija kao Rebeka Hovi u humorističkoj seriji “Kafić Uzdravlje” za koju je nagrađena Zlatnim globusom i Emijem. Kirsti, zagrižena poštovateljka sajentologije i velika prijateljica Džona Travolte, kasnije je odigrala i zapaženu ulogu u sitkomu “Veronikine tajne”, a bila je i producentica tog projekta.

Serija “Sever i Jug” produkcijski je koštala oko 25 miliona dolara, što je u vreme kad je nastala bila enormna svota. I dan-danas se nalazi na listi jedne od deset najskupljih serija svih vremena. Producenti su pazili na apsolutno svaki detalj pa ne čudi što je kostimografima za izradu više od 8700 kostima trebalo više od dve godine. No, stigla im je i zaslužena nagrada. U kategoriji za najbolje kostime serija je dobila nagradu Emi 1986. godine. Te iste godine serija je bila nominovana u šest kategorija za Emi. Zanimljivo je da niko od glumaca nije dvaput nosio istu odeću, osim sestre Ašton (Teri Garber) koja u ljubičastoj haljini dolazi i odlazi iz Mount Rojala, gradića u kojem je smeštena radnja. A venčanica u kojoj se Ashton u seriji udaje ujedno je i venčanica koju je Teri nosila kad se udavala za svog prvog supruga Krisa Hagera.

Džejms Rid i Vendi Kilborn glume supružnike, a njihova ljubav traje i van seta. Par se, naime, snimajući zajedno, zaljubio i venčao 1988. godine. Dve godine kasnije dobili su sina Džeksona, a 1995. godine sina Sidnija. Par je godinu dana ranije potresla tragedija kad im je umrla nerođena kći, zbog čega je Rid razmišljao o povlačenju iz glume.

Ipak, oni nisu jedini par koji se upoznao i zaljubio na setu. Lesli En Daun udala se za asistenta kamere, Teri Garber udala se za snimatelja Krisa Hagera, a Džonatan Fejkes oženio se s Džini Francis.

Izvor: Večernji

Pogledajte još