Guarana: Tajanstvena biljka “krvavog” izgleda!

Guarana je biljka čiji će vas izgled zapanjiti, a neke i uplašiti! Tu su još i mitovi i legende vezani za ovu čarobnu biljku.

Prema legendi, Guarana je biljka koja je izrasla, ni manje ni više, iz oka ubijenog dečaka! Ako pažljivije pogledate kako Guarana izgleda, sve će vam biti jasno: Kao ogromna očna jabučica koja pliva u krvi!

Ako niste do sada čuli, Guarana je, u neka davna vremena, korišćena i kao afrodizijak, naročito u kombinaciji sa orasima, ptičijim jajima... Ali, ako ste mislili da je enrgetsko piće sa guaranom tek nedavno smišljeno, varate se. Misionari iz Evrope su još u 17-tom veku otkrili da stanovnici Brazila jedu ove bobice i da im one daju energiju, ali i da mogu bez hrane i po nekoliko dana! Guarana od tog trenutka postaje roba kojom se trguje u kolonijama. Bobice su predstavljene kao nešto što vam daje energiju i poboljšava zdravlje, uz napomenu da ako se previše pojede, može izazvati nesanicu.

Kofein u Guarani je različit od onoga kojeg srećemo u kafi. Biljka sadrži hemijske komponente koje se nazivaju tanini. Tanin daje dugoročnije efekte od onog koji se dobija upotrebom kofeina iz drugih izvora.

Dugi niz vekova, bobice Guarane su mlevene, dugo sušene, i sve se radilo ručno. Konzumiranje pravilno pripremljenog napitka od Guarane, obično je bilo za vreme nekih velikih događaja ili pak okupljanja prijatelja, gde je napitak stajao u velikoj činiji izrađenoj od tikve. Gotovo, kao neka vrsta rituala. Ovo se bitno razlikovalo od današnjeg brzinskog ispijanja energetskih pića, a da nismo ni svesni šta se u njima nalazi.

Izvor: listverse

Pogledajte još