Grad nema para, smanjena pomoć porodiljama!

Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić objasnio je da novom Odlukom o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada, zaposlene porodilje od 25. aprila dobijaju 10.000 dinara, a nezaposlene 20.000 dinara zbog ograničenih sredstava na konsolidovanom računu.

"Sekretarijat za socijalnu zaštitu i stručne službe revidirale su raniju odluku i odredile ove iznose novčanih pomoći korisnika", rekao je Matić.

Prema ranijoj odluci privremene gradske uprave nezaposlene porodilje u Beogradu imale su pravo na jednokratnu naknadu od 50.000 dinara, a zaposlene od 25.000 dinara.

Porodilja pravo na jednokratno novčano davanje ostvaruje podnošenjem zahteva, a potreban je i izvod iz matične knjige rođenih za dete, lična karta, izvod iz matične evidencije Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, izvod iz matične knjige venčanih, lična karta supruga ili vanbračnog partnera.

Takođe je potrebna prijava prebivališta za maloletno izdržavano dete ili decu, kao i potvrda o prihodima domaćinstva isplaćenih u prethodna tri meseca.

Prema Matićevim rečima, ta dokumentacija je neophodna zbog adekvatnijeg utvrđivanja socijalnog statusa podnosioca zahteva, ravnomernije i pravednije raspodele ograničenih sredstava.

DS: Sramna odluka gradske uprave

Zbog najave smanjenja pomoći porodiljama usled ograničenih sredstava u gradskom budžetu, reagovala je Demokratska stranka koja je ocenila da je odluka da se beogradskim porodiljama umanji naknada za prvo dete sa, kako tvrde, 50.000 na 20.000 dinara, "sramna".

Takvom odlukom, tvrde u DS, nova gradska vlast nastavlja da ukida jednu po jednu meru pomoći najugroženijim kategorijama koja je u Beogradu "bez ikakvih problema funkcionasala prethodnih pet godina".

DS tvrdi da razlog za takve odluke "nije izmišljena prezaduženost Beograda, već manji priliv para u gradsku kasu što je posledica neznanja onih koji Beograd vode već šest meseci, a Srbiju skoro dve godine".

B92

Pogledajte još