RECITE STOP PREJEDANJU: Sedam trikova da prezaviđete emocionalnu glad

1.Dosadno vam je
Koliko puta vam se dogodilo da posegnete za kesicom čipsa ili da pojedete celu kutiju keksa, jer ne znate šta ćete sa sobom?
REŠENJE: Kad vam je dosadno, mažite nokte. Tako ćete uposliti i ruke i mozak.

2. Umorni ste

Spavali ste manje od sedam sati, a ostali na poslu tri sata duže. Prvo što uradite kad uđete u kuću je otvaranje frižidera i „trpanje“ hrane u sebe.
REŠENJE: Kad mrtvi-gladni dođete kući, pojedite najpre veliku porciju salate. Ona će vam napuniti želudac i obuzdati apetit. I, naravno, idite ranije na spavanje.

3. Podlegli ste pritisku prijatelja

Izašli ste u grad, a vaši prijatelji su odlučili da odete u nov restoran i isprobate sve specijalitete? U društvu smo skloni da jedemo i pijemo više nego što nam je potrebno.
REŠENJE: Kad se nađete u ovakvoj situaciji, odlučno recite „ne“.

4. Lenji ste

Ili, u prevodu, mrzi vas da kuvate. Hamburger kupljen u gradu nikada ne može da zameni onaj koji sami pripremite. Isto je i sa kuvanim jelima.
REŠENJE: Kuvajte sami, tako ćete kontrolisati i količinu ulja i soli (koji su najzaslužniji za taloženje viška kilograma), a ujedno ćete kontrolisati i količinu hrane koju jedete.

5. Potišteni ste

Imate problema na poslu, veza sa partnerom je zapala u krizu, imate finansijskih problema, pa utehu pronalazite u hrani?
REŠENJE: Pozovite prijateljicu na kafu i ispričajte joj sve što vam „leži na srcu“. I neka kafa bude bez mleka i šećera!

6. Često odlazite na proslave i koktele

Ako je priroda vašeg posla takva da često odlazite na prijeme, koktele i svečane večere, izvesno je da ćete se pridružiti ostalim ljudima i „gricnuti“ više hrane nego što vam je potrebno.
REŠENJE: Zaustavite se kod trećeg zalogaja. Zapitajte se da li jedete zato što ste u društvu, zato što ste srećni ili zato što ste zaista gladni.

7. Usamljeni ste

Povratak kući u kasnim večernjim satima ume da bude bolan za one koji ne umeju da uživaju u samoći. Nemate porodicu, nemate partnera, a sve prijateljice su se razbežale? Ako usamljenost „zatrpavate“ hranom, rizikujete da se brzo ugojite.
REŠENJE: Posle posla idite na masažu, na plivanje, u šetnju. Odaberite bilo šta što će vas opustiti, a što ne podrazumeva sedenje na krevetu i „zatrpavanje“ emocionalne praznine hranom.

Pogledajte još