Laktobacili spasavaju žene

 Rezultati nedavnih istraživanja grupe američkih naučnika na majmunima pokazuju da jedna genetski modifikovana bakterija može uspešno da zaštiti žene  od infekcije virusom HIV koja se, ako ne bude lečena, pretvara u smrtonosnu sidu, saopštili su bakteriolozi i virusolozi sa Stanford Univerziteta u Kaliforniji. Tim naučnika, koji je predvodio dr Piter Li, usredsredio je istraživanja na bakteriju "lactobacilli" koja se, inače, prirodno nalazi u vagini.

Dodatna istraživanja pokazla su da su žene sa smanjenim prirodnim prisustvom laktobacila mnogo izloženije riziku da "zarade" infekciju HIV virusom koja se najčešće dobija seksualnim odnosom žene i muškarca.

Laktobacili takođe se prirodno nalaze u organima za varenje i predstavljaju ključni faktor u očuvanju zdravlja ali i borbi protiv opasnih "agresora" na zdravlje.

Li i njegove kolege potražili su i odgovor na nepoznanicu da li se bakterija može učiniti "snažnijom i efikasnijom" i koristiti u borbi protiv side i HIV virusa.

U tekstu objavljenom u stručnom medicinskom časopisu "Naučne rasprave" koji izdaje američka Nacionalna naučna akademija, istraživači su naglasili da su "bakteriju bitno ojačali dodajući joj gen za CD4 - jedan od molekularnih "ulaza" koji HIV virus koristi da bi se "uselio" u ćelije čoveka.

Ako je HIV virus "zabravljen" u CD4 laktobacila pre nego što stigne do ljudske ćelije, po svoj prilici će ostati neškodljiv. U tom slučaju, tvrdi Li, "bakterija je sposobna da razori virus prirodno proizvedenom mlečnom kiselinom i vodonik peroksidom".

Testovi obavljeni u laboratorijskim sudovima prepunim ćelija pokazali su da genetski modifikovana bakterija smanjuje stepen HIV infeklcije u ćelijama najmanje za polovinu. A preliminarni ogledi izvršeni na majmunima pokazali su da su se modifikovane bakterije uspešno razvijale i bile potpuno bezbedne - naglsio je dr. Li.

Ukoliko se dalja istraživanja pokažu uspešnim, bakterija bi se mogla koristiti u vaginalnim supozitorijima (čepićima) kojima bi svaka žena sebe mogla da zaštiti.
Takav postupak se naziva "mikrobiocidnim" i mnoge farmaceutske firme vrše snažan pritisak da počne masovna proizvodnja supozitorija.

"Korišćenje supozitorije je potpuno diskretno i može se prilagoditi da ženu zaštiti od čitavog niza bolesti koje se prenose seksualnim odnosom" - naglasio je dr. Li.

Za sada se korišćenje kondoma smatra najpouzdanijom zaštitom od HIV virusa od kojeg je, prema podacima UN, zaraženo 43 miliona osoba u svetu dok je sida odnela 28 miliona ljudskih života otkako je 80-tih godina prošlog veka svet zahvaćen pandemijom ove bolseti. Do sada nije pronadjen efikasan lek protiv side a stručnjaci smatraju da prevencija predstavlja najefikasnije sredstvo u borbi protiv smrtonosnog virusa.

Medjutim, kondomi još uvek nisu dostupni svima a nije mali broj muškaraca i žena koji ih "ne vole".

Više od polovine svih inficiranih odraslih osoba su žene, najveći broj ih je u Africi, na kontinentu najteže pogođenom zarazom. Prema podacima UNAIDS, svake godine u Africi se HIV virusom zarazi dva miliona žena.
(FoNet)

Pogledajte još