Eksplozija u Urumćiju na kraju posete kineskog predsednika, troje mrtvih, 79 ranjenih

0

Najmanje tri osobe su danas poginule a 79 ranjeno u bombaškom napadu na južnoj železničkoj stanici u Urumćiju, glavnom gradu kineske provincije Sjinđijang, saopštili su kineski državni mediji. Eksplozija se dogodila po završetku posete kineskog predsednika Sjia Đinpinga ovom regionu.

Četiri osobe su teško povređene, javila je kineska agencija Sinhua. Reč je o „nasilnom terorističkom napadu“. Na mesto eksplozije su pristigla brojna ambulantna i policijska vozila. Železnički saobraćaj je obustavljen, a policija je zatvorila sve ulaze na stanicu i evakuisala stanovništvo u okolini.

Prostrana i nominalno autonomna oblast Sjinđijang, u kojoj su najveća etnička grupa Ujguri muslimanske vere, povremeno je poprište krvavih sukoba za koje vlasti krive „teroriste“, dok ih grupe za zaštitu ljudskih prava pripisuju „kulturnoj represiji“. Eksplozija je koincidirala sa završetkom posete kineskog predsednika Sjia Đinpinga ovom nemirnom regionu.

Predsednik Sji se tokom svoje posete Sjinđjangu založio za striktniju primenu zakona i ubzanu asimilaciju manjina i upozorio da će vlasti u borbi protiv terorista primeniti strategiju „prvog udara“. Sji je, takođe, obećao da će Peking u ovoj oblasti primeniti mere za „unapređenje etničke harmonije i opšti prosperitet svih etničkih grupa“.

Izvor: Blic

Foto: AP

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.