Zatvor za dizajnere modnog brenda Dolce&Gabbana!

Apelacioni sud je potvrdio presudu koju je izrekao prošle godine u junu protiv ovog para, koji su poznati kao zvezde koje oblače, na osnovu optužbi da su angažovali luksemburšku kompaniju Gado da bi izbegli plaćanje poreza u vrednosti od oko jedne milijarde dolara. (1.38 milijardi dolara).

Kazna je smanjena sa 20 meseci zbog zastarelosti koja se primenjuje na određene činjenice u predmetu prenosi Huffingtonpost. Advokat ovog poznatog para, koji je negirao bilo kakve zloupotrebe, je rekao da će uložiti žalbu: „Ostao sam bez teksta. Svi smo šokirani. Presuda je neobjašnjiva i mi ćemo se žaliti“, rekao je Massimo Dinoia nakon presude. Milanski tužilac je zatražio od suda u martu da pokrene novu istragu o paru, koji su, u znak protesta zbog izvrgavanja ruglu prošle godine, zatvorili sve prodavnice u Milanu. Niži sud je prethodno doneo odluku da poznati duo dobije 20 meseci uslovne kazne zatvora pojedinačno i izrekao novčanu kaznu u iznosu od 10 miliona eura zbog izbegavanja plaćanja poreza u Italiji, zemlji sa korporativnim porezima koji su najviši u Evropi.

Slučaj je proistekao iz istrage koja je započeta 2008 kada su italijanske poreske vlasti pojačale borbu protiv utaje poreza i kada je globalna finansijska kriza dobila svoj puni zamah. Modne kuće su bile pod lupom italijanskih poreskih vlasti delom i zbog činjenice da je ovaj sektor pokazivao odlične rezultate u vreme najduže recesije u zemlji nakon Drugog svetskog rata.

„Luksuz je jedan od rethih sektora koji je pokazivao odlične rezultate poslednjih nekoliko godina“, rekao je partner, specijalizovan za pitanje poreza u Grant Thorntonu u Milanu, koji je odbio da bude imenovan. „Lakše je otići i pitati za novac tamo gde novca ima, za razliku od problematičnih sektora“. Međutim, slučajevi retko pristižu u sud.

Đorđo Armani je platio 270 miliona eura poreskim vlastima rano u aprilu kako bi rešio spor oko isplata iz podružnica ove grupe u inostranstvu. Prada holding, kompanija iza poznatog modnog brenda Prada, je platila prijavljenih 400-420 miliona eura za izmirenje poreza u Italiji nakon završetka procesa dobrovoljnog obelodanjivanja u decembru.

D.K.

Pogledajte još