Pitali ste se da li ste lepi ili ružni, ali da li imate hrabrosti da proverite?

0

Partner vam kaže da ste prelepi, majka da morate više da se potrudite, a lice koje vas gleda iz ogledala je ponekad prelepo, a nekad zastrašujuće. Zbog svega toga je bilo nemoguće da znate da li ste i koliko lepi – do sada.

Naučnici su stvorili kompjuterski program za koji tvrde da će vam reći tačno koliko ste lepi na osnovu toga koliko vam je lice simetrično. Sajt se zove Anaface (analyze face – analiza lica) i dozvoljava korisnicima da učitaju svoju sliku.

Program vas onda vodi da postavite 17 preciznih markera ili tačaka na licu – čelo, nos, usne, vrhovi ušiju i ostalo, kako bi sajt precizno izmerio veličinu i razmak između crta lica.

Umetnici i arhitekte su od renesanse pokušavali da matematički odrede lepotu. U skorašnjim istraživanjima se došlo do zaključka da simetrija igra značajnu ulogu u našem viđenju lepote, možda zato što sugeriše balansirane gene i dobro zdravlje.

Ne samo da muškarci smatraju žene sa simetričnim licima privlačnijim, već i žene koje su sa muškarcima čija su tela simetrična češće imaju orgazme.

Veza između simetrije i zdravlja se vidi i u prirodi – pčele su privučene simetričnim cvetovima jer proizvode više nektara.

„Algoritam koji koristimo je zasnovan na kombinaciji mera neoklasične lepote, temeljnog istraživanja i statističkoj analizi.“ tvrdi tvorac sajta Brajan Kuli.

Pitanje je sada samo, da li se usuđujete da saznate?

T.D.

Foto: yayimages.com/phovoir

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.