Ludilo na društvenim mrežama: Kako će vam kažiprst “otkriti” da li ste lepi?

 Po ovome, Džejms (na slici) je lepotan, a Bjanka je "ružna" jer je prst tako rekao!

Na “Weibo”, kineskoj verziji Fejsa, hiljade korisnika je probalo ovaj metod za određivanje “lepote i ružnoće, takođe poznat pod nazivom “Test kažiprsta”! Dakle, kako se to određuje da li ste lepi ili ne? Stavite ispruženi kažiprst na ivicu brade, pa ako vam usne dodiruju prst, čestitamo, zvanično ste lepi, a ako ne, ma, zaboravite na rezultate!

Ovaj trend kojii je po prvi put zabeležio sajt “Vocativ.com”, u stvari je kineska verzija testa da li ste “poželjni ili ne”.

Ovaj test se labavo drži stare teorije o srazmeri, 3: 1, kojom se koriste hirurzi plastičari za stvaranje “savršenog profila”, a koji čine brada, nos i usne u savršenoj liniji.

Doktor Mark Holms, hirurg, kaže da je ovo jedna vrsta modifikovanog testa za određivanje simetrije i proporcija donjeg dela lica, koji se nazva “Riketova E-linija.

'Kao što postoji zlatni presek, koji je ustanovljen još u antičkoj Grčkoj, ovo su testovi kojima se služe hirurzi kada planiraju kozmetičke zahvate.”

Pa da li je onda ovo zaista test koji dokazuje lepotu? E, tu je caka! Znamo da je lepota delom određena simetrijom i pravilnim proporcijama, ali gde su tu energija, karakter...

Još jedan doktor, Brent Taner, kaže: “Pošto je ovaj trend baziran na nekim starim principima još iz vremena Leonarda Davinčija, ovo je vrlo pojednostavljena varijanta i ne možete na osnovu nje reći da li je neko lep ili ne. Lepota je mnogo više od ovog testa! Iako je ovaj test potpuno zabavan, moramo znati da se ljudi na svetu razlikuju po rasama, a svaka ima različite karakteristike i svoje ideale lepote. Zato ne možemo ovo tako olako generalizovati.”

Šta je “Riketova E-linija”?

Ovaj koncept datira još iz 1950. godine prošlog veka. Njega je osmislio ortodont, doktor Robert Riket. On se fokusirao na takozvani “E-plan”, odnosno liniju koja se povlači od vrha nosa do vrha brade. On je verovao da kada bi usne dodirivale zamišljenu liniju, profil bi bio savršen. A ako se to ne bi desilo, onda bi se profil smatrao neskladnim!

Izvor: dailymail

Pogledajte još