Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS od 8. do 14. maja

Filmovi će biti prikazani u šest programskih celina: Srpski takmičarski program, Međunarodni program, 3D, BELDOCS podržava, Kosovo i Metohija u fokusu, Van konkurencije. Specijalni program biće posvećen obeležavanju stogodišnjice od Prvog svetskog rata. U selekciji filmova učestvovali su: Darko Lungulov (reditelj), Mladen Vušurović (osnivač i direktor BELDOCS-a) i Aleksandar Hadži-Đurović (reditelj). BELDOCS 2014 se održava u Sava Centru, Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopu Fontana, Cineplexx-u, Domu kulture Studentski grad.

POGLEDAJTE I: BELDOCS 2014 PROGRAM

BELODCS 2014 biće svečano otvoren 8. maja u Velikoj dvorani Sava Centra srpskim premijerama dva izuzetna ostvarenja o fascinantnim ličnostima sa ovih prostora koji su veoma uspešne karijere ostvarili u sferi sporta i muzike. U 19h biće prikazan film „Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi” reditelja Sema Bensteda iz Velike Britanije. Film prati iskusnog srpskog fudbalskog trenera, Zorana Đorđevića, na putu stvaranja prvog nacionalnog tima u novonastaloj državi Južni Sudan. Nakon toga u 21h sledi projekcija filma “Moj zanat” srpskog reditelja Mladena Matičevića o životu nenadmašnog hrvatskog kantautora Arsena Dedića.

Nakon prvog dana u Sava Centru će biti prikazana još 4 filma 13. i 14. maja. “Inercija prošlosti”, istorijski dokumentarac reditelja Dejana Vražalića, osvetljava jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Srbije 20. veka - 27. mart 1941. kada su građani Beograda i skoro svih gradova u Srbiji (kao i u Sarajevu, Podgorici i Skoplju) izašli na ulice i jasno iskazali stav protiv saradnje sa nacističkom Nemačkom i fašističkom Italijom. Istovremeno vazduhoplovni oficiri su izvršili vojni puč i smenili one koji su potpisali Trojni pakt. Sam taj čin je izazvao bes i odmazdu Hitlera. Priča o ovom jedinstvenom slučaju u Evropi u to vreme je na programu BELDOCS festivala 13. maja u 19h u Sava Centru. Iste večeri u 21h biće prikazan najnoviji film dvostrukog oskarovca Errola Morissa “Nepoznato poznato” koji nam donosi portret uticajnog američkog političara Donalda Ramsfelda jednog od ključnih aktera rata u Iraku.

Nemački film “Pesma iz šume” Michaela Oberta, pobednik najprestižnijeg festivala dokumentarnog filma u svetu IDFA, dokumentuje život amerikanca koji je 25 godina živeo sa Bajaka Pigmejima u centralnoafričkoj džungli. U braku sa pripadnicom plemena dobija sina i sa njim putuje u Njujork. Priču o sudaru drveća i oblakodera beogradska publika imaće priliku da vidi 14. maja u 19h u Sava Centru.

BELDOCS 2014 se završava 14. maja u 21h svečanom ceremonijom dodele nagrada i projekcijom ovogodišnjeg Oskarovca u kategoriji dokumentarnog filma “Dvadeset stopa od zvezda”, Morgana Nevilla, neispričane istinite priče o pratećim vokalima nekih od najvećih muzičkih legendi dvadesetprvog veka kao što su Bruse Springstin, Stivi Vonder, Mik Džeger i Sting, između ostalih. Ipak, ove svetski poznate ličnosti nisu u centru pažnje filma, već životne priče brojnih pratećih vokala. Projekcija ovog fascinantnog ostvarenja realizovana je u saradnji sa Film Forward inicijativom i Ambasadom SAD u Beogradu. Film Forward je međunarodni program turneje, koji je osnovan sa ciljem poboljšanja kulturne saradnje, razumevanja i dijaloga širom sveta kroz filmske projekcije, razgovore, predavanja. Publici u Sava Centru će se pokloniti i obratiti gosti festivala Caroline Libresco, direktor i programer Sundance Film Festival-a, Bethany Clarke, menadžer Film Forward inicijative, Nate Von Zumwalt, koordinator i urednik Film Forward inicijative i Caitrin Rogers, producent filma.

Karte za projekcije u Sava centru su u prodaji i mogu se kupiti na blagajni Sava Centra po ceni od 400 dinara po projekciji ili 1800 dinara za svih 6 projekcija u ovoj sali.



Gosti BELDOCS festivala biće i: Halil Efrat, režiser filma “Album 61”, Franziska Schönenberger, Jayakrishnan Subramanian, autori filma “Mama i tata”, Zoran Đorđević, protagonista filma “Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi” i brojni urednici dokumentarnih programa televizija iz regiona (RTRS, HRT, All Jazzira, RTV Slovenija, MKTV, Vijesti) koji su zainteresovani da otkupe srpske dokumentarne filmove za svoje programe.

Za titulu Najbolji srpski dokumentarni film boriće se deset ostvarenja iz Srbije: “Moj zanat” Mladena Matičevića, “Granice koje nestaju”, Ive Radivojević, “2&2”, Vladimira Perovića, “Živan pravi pank festival” Ognjena Glavonjića, “Inercija prošlosti” Dejana Vražalića, “Pogrebnik” Dragana Nikolića, “Bili smo prvaci sveta” Ivice Vidanovića, “Kad ti tata kupi slona” Marije Žižović, “Bicikli pričaju priče” Milana Lisice i “Lav s onog sveta” Marka Cvejića.

Odluku o najboljem filmu iz Srpskog takmičarskog programa doneće žiri u sastavu: Goran Gocić (filmski kritičar i autor, dobitnik NIN-ove nagrade), Dragan Petrović (režiser i prošlogišnji pobednik BELDOCS-a) i Đelo Hadžiselimović (urednik na HRT).

Nakon završetka festivala u Beogradu najbolji filmovi biće prikazani u okviru turneje BELDOCS EHO u dvadesetak gradova i sela u Srbiji.

Realizaciju Festivala podržali su: Ministarstvo kulture i informisanja RS, Goethe-Institut u Beogradu, Izraleska ambasada, ambasada SAD u Beogradu.

Pogledajte još