Putnik doneo smrtonosan virus iz Arabije u Ameriku

0

MERS je infekcija disajnih puteva nalik gripu, ali protiv koje još nema primerenog načina lečenja. Virus se pojavio 2012. na Bliskom istoku i svi zaraženi su ga dobili na Arapskom poluostrvu. I pacijent u Americi došao je odatle u Indijanu.

Transmisija MERS-a na fotografiji Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti

Prema navodima Čikago Tribjuna, potencijalno smrtonosan virus došao je avionom na aerodrom u Ćikagu, a nositelj je putnik koji je 24. aprila doleteo iz Rijada u Saudijskoj Arabiji. Iz Chicaga se autobusom zaputio u državu Indijanu, gde je tri danas kasnije primljen u bolnici u Munsteru s jakim kašljem i groznicom.

Lekari su pacijenta izolovali, testirali na MERS, koji je i potvrđen, a svi koji su u bolnici bili u kontaktu s bolesnikom, kao i oni koji su tih dana bili u poseti u bolnici, upozoreni su da prate simptome i jave ako budu kašljali, osećali malaksalost i imali problema s disanjem, kao i temperaturu – znakove slične gripu.

Za razliku od poznatog gripa, za MERS ne postoje vakcine i neki poznati oblik borbe sa zarazom.

MERS je dosad potvrđen kod 401 osobe u 12 zemalja, a svi su slučajevi su nastali u nekoj od 6 zemalja Arapskog poluostrva – Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Omanu, Jordanu i Kuvajtu.

Dosad je od MERS-a umrlo 93 ljudi.

Izvor: Večernji list

Foto: AP Photo/National Institute for Allergy and Infectious Diseases via The Canadian Press, File

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.