Junaci našeg detinjstva: Pet prijatelja

„Pet prijatelja“ (The Famous Five) serijal je romana za decu britanske književnice Enid Blajton, koji prati avanture Džulijana, Dika, Eni i Džordži, kao i njihovog psa Timotija, prvo u serijalu knjiga, da bi zatim bili oživljeni i na malom ekranu.

Prvi roman pod nazivom „Pet prijatelja na ostrvu s blagom“ objavljen je 1942. Autorka je nameravala da napiše samo 6 do 8 knjiga u serijalu, ali zbog velike prodaje i izuzetnog komercijalnog uspeha napisala je 21 roman. Do kraja 1953. odštampano je i prodato više od 6 miliona primeraka ovih knjiga. Ukupna prodaja premašuje 100 miliona primeraka. Skoro svi nastavci su doživeli svoju televizijsku ekranizaciju.

Troje dece, Džulijan, Dik i Eni su braća i sestra. Njihov otac je brat Kventina Kirina, koji je oženjen sa Fani i imaju kćerku Džordžinu. Ona se ponaša kao dečak i insistira da je zovu Džordž. Džulijan, Dik i Eni su poslati u primorsko selo Kirin da provedu praznike kod svog strica. Džordži ima velikog psa mešanca Timija, koji je punopravan član družine.

(old_image)

Radnja romana se odvija uvek tokom školskih praznika, kada se deca vraćaju iz internata. Svaki put kada se sretnu, bivaju uvučeni u avanturu, ali se lokacije razlikuju od knjige do knjige. Ponekad je radnja smeštena u Džordžinom selu (Kirinovi pored porodične kuće poseduju i farmu, kao i malo, ali predivno ostrvo), a ponekad deca odlaze na kampovanje, u ruralnom okruženju Engleske i Velsa, i pune su oronulih kuća, tajnih prolaza, piknika, limunade, mesnih pita i piva s đumbirom.

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, „Pet prijatelja“ su doživeli i ekranizaciju. Britanska televizija ITV je snimila 26 epizoda koje su trajale po pola sata. Mišel Galager je oživela Džordžinu, Markus Haris Džulijana, Dženifer Treniš je igrala Eni, a Geri Rasel Dika. Todi Vudgejt je tumačio predivnu kucu Timotija.

Nakon ove ekranizacije, ovaj krimi-avanturistički serijal za decu ponovo se našao na malim ekranima 1995. godine, 2008. godine je doživeo i svoju animiranu verziju. Naravno, avanture ove družine su našle svoje mesto i na pozorišnim scenama, parodijama, prenete su u video igrice, a 2012. su se našli i na velikom ekranu.

Pogledajte još