TRAGEDIJA: U odronu poginulo više od 2.100 ljudi iz 300 porodica

UN je saopštio da se agencija fokusira na više od 4.000 onih koji su bili prisiljeni da napuste područje nakon nesreće, te da i dalje postoji opasnost od novih klizišta.

Avganistanska policija i meštani u subotu u zoru krenuli su u potragu za više od 2.000 ljudi, koliko ih je ostalo zatrpano pod ruševinama kuća u siromašnoj pokrajini Badakšan nakon odrona zemlje, a opremljeni su samo osnovnim alatom, poput lopata.

"Meštani okolnih sela u Badakšanu i Takaru pohitali su u pomoć unesrećenima"
, rekao je zamenik šefa policije Badakšana, pukovnik Abdul Kadir Sajad, dodavši kako "policija i stanovnici dosad nisu pronašli nijedno telo".

(old_image)

AP Photo via AP video

Stotine kuća sagrađenih od cigli od pečene gline uništeno je u velikim odronima zemlje u okrugu Argo. Odronima su prethodile višednevne obilne kiše. Policija i spasioci strahuju da bi moglo doći do novih odrona na drugoj planinskoj padini dok se traga za preživelima.

Pripadnici vojnih ekipa uvežbani za ovakve situacije poslati su u subotu u ovaj kraj, ali problem predstavljaju uski, nesigurni i oštećeni putevi prema selu koji su teško prohodni i nepogodni za teške mašine.

"Uspeli smo da tamo dovedemo jednu mašinu, ali otkopavanje zasad izgleda potpuno beskorisno. Nemoguće je pronaći bilo kakav znak da je tamo neko preživeo. Sve je zatrpano, ne vide se ni kuće u najteže pogođenom području", rekao je Sajad, dodavši kako se čini da bi, kada je posredi takva površina odronima zatrpanog područja, kao i dubina blatnih naslaga, tamo od pomoći u spašavanju unesrećenih mogli biti smo najmodernije mašine.

Pripadnici NATO vojnih trupa u stanju su pripravnosti kako bi pomogli u spašavanju, no avganistanske vlasti dosad nisu zatražile pomoć.

Izvor: Dnevnik.hr

Pogledajte još