Poruka Vlade povodom Svetskog dana slobode medija

“"Naš cilj je da stvorimo pozitivno pravno okruženje koje poštuje ulogu medija u društvu, zato radimo na donošenju tri ključna medijska zakona i strategiji, čijim usvajanjem i primenom treba bitno da se pospeši nezavisnost medija, uz postojano finansiranje javnih televizijskih servisa i povlačenje države iz vlasništva u medijima", naglasio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je istakao, strateški cilj Srbije je članstvo u EU, a sloboda izražavanja je jedan od osnovnih temelja Evropske unije.

"Sloboda medija je jedno od osnovnih ljudskih prava koje je ključno za opstanak demokratije",
izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Kimun povodom Svetskog dana slobode medija, upozorivši da su novinari progonjeni, hapšeni i da ih ubijaju.

On je upozorio da novinare i dalje otimaju, hapse, premlaćuju i ubijaju jer govore ili pišu o "neprijatnim istinama", objavljeno je na sajtu svetske organizacije.

"Takvo postupanje prema novinarima je nedopustivo u svetu koji više nego ikada zavisi od globalnih informativnih medija i novinara koji u njima rade", rekao je generalni sekrter UN.

"Na današnji Svetski dan slobode medija pozivam sve vlade, društva i pojedince da aktivno brane ovo temeljno ljudsko pravo", poručio je Ban Kimun.

On je podsetio je da je prošle godine ubijeno 70 novinara, od kojih su mnogi izgubili živote u oblastima u kojima se vode oružani sukobi. Ove godine ista sudbina do sada zadesila je 14 novinara.

"U zatvorima je prošle godine umrlo 211 novinara, od 2008. ih je u egzilu završilo 456, a od 1992. broj ubijenih novinara premašio je 1000 - što je skoro jedan novinar svake sedmice"
, rekao je Ban.

"Ovo su uznemirujuće brojke. Iza svake takve statistike se krije žena ili muškarac koji su jednostavno obavljali svoj zakoniti posao", dodao je i istakao da "ne sme biti nekažnjivosti za one koji nasiljem, zastrašivanjem ili izvrtanjem sudskih procedura ometaju ili osujećuju njihov rad".

Prema njegovim rečima, "temeljna sloboda primanja i saopštavanja informacija posredstvom medija ugrožena je svakog dana u godini".

Skupština UN-a proglasila je Svetski dan slobode medija 3. maj 1993. u skladu s Opštom deklaracijom o ljudskim pravima.

Sloboda izražavanja je jedan od osnovnih temelja svakog demokratskog društva. Ona se može ostvariti samo u slobodnom medijskom okruženju, i zato će se nova Vlada Republike Srbije zalagati za poštovanje slobode i pluralizma medija, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović čestitala je danas svim poslenicima javne reči Svetski dan slobode medija, uz želju da profesionalnim, istinitim i pravovremenim informacijama nastave da daju važan doprinos izgradnji Srbije, kao slobodnog društva i jačanju njenog ugleda u Evropi i svetu.

"Vlada Srbije učiniće sve da popravljanjem ekonomske situacije u zemlji doprinese da i mediji budu u znatno boljoj materijalnoj poziciji, čime će njihov rad, kao jednog od najvažnijih stubova slobodnog društva, biti adekvatno vrednovan.
Dragi novinari, urednici i svi drugi koji radite u medijima, želim da vas u ime Vlade i svoje lično, uverim da ćemo donošenjem medijske legislative, koja odgovara standardima EU i na sve druge načine, pomoći da naša zemlja učini još značajniji iskorak u ovoj oblasti"
, navela je MIhajlovićeva.

Ona je ocenila da će to omogućiti novinarima da rade slobodno i bez bilo kakvih pritisaka, rukovodeći se isključivo profesionalnim standardima.

Izvor: Novi magazin, Telegraf

Pogledajte još