Besmisleni zdravstveni mitovi u koje svi verujemo

Sipaj hidrogen na posekotinu da se ne inficira
Možemo da se kladimo da negde u kući imate bočicu ovog čarobnog sredstva za svaki slučaj. On je jedina stvar koja može da uništi bakterije kad se povredite, koriste ga u bolnicama, a čak ima i specijalne efekte po kojima možete da vidite da radi - bela penica koja navodno uništava bakterije!

Istina je da je mit o antiseptičkim svojstvima hidrogena toliko star, da se naučnici do skoro nisu trudili da provere koliko je on zapravo dobar za čišćenje rana. Kad su najzad obratili pažnju na to, ustanovili su da je penica beskorisna, to je zapravo samo hemijska reakcija između hidrogena i enzima iz vaše krvi. No, to nije sve, hidrogen je očajno loš u ubijanju bakterija koje se nalaze na rani, i jedino što radi, jeste da uliva lažan osećaj sigurnosti.

Nikad ne budi mesečara
Mesečare treba ostaviti na miru, jer bi u suprotnom naglo buđenje moglo da izazove takav napor za sistem usnulog, da bi moglo da dođe do ozbiljnih povreda, čak i srčanog udara.

Istina je, da kad probudite mesečara - on se probudi. I to je to. Nema dramatičnih povreda, ni smrtnih slučajeva. Jedino što će se desiti, jeste što će spavač biti malo grogi i dezorijentisan, ali, svi se tako budimo. Jedino što može biti opasno, je da NE probudite mesečara. Njihova tela rade razne gluposti u snu, i tu je dolazilo do povreda.

Sad sam iscrpljen, ali nema veze, spavaću za vikend
Pretrpani rasporedi, stres, internet, buka - sve je to zaslužno za naše nezdrave navike kad je spavanje u pitanju. Ali, nema veze, jer koliko god da se premorimo u toku radne nedelje, ako prespavamo vikend, biće kao da smo se resetovali.

Istina je da se dug za spavanje ne može tek tako vratiti na nulu. Jedini način da se osećate odmorno i zdravo, jeste da počnete da spavate onih čuvenih 8 sati svake noći i da ležete i ustajete uvek u približno isto vreme. Tako će vaš biološki časovnik moći da se oporavi.

Ne krckaj zglobove, dobićeš artritis
Krcanje zglobova je iritantna navika koja dolazi sa ugrađenom kaznom ako se preteruje, tj. artritisom.

Istina je, vi ne stružete kosti jednu o drugu, niti vraćate zglobove na mesto, ono što je zapravo taj zvuk jeste puckanje balončića koji se nalaze u tečnosti kod zglobova. Jedan čovek je proveo 50 godina testirajući kakva veza postoji između krckanja zglobova i artritisa. Zaključak - nikakva!

Ne jedi crveno meso, dobićeš srčani udar
Koliko god da je ukusno, crveno meso je jako nezdravo, to svi znaju. Ono sa sobom nosi rizik visokog holesterola, raka dojke, raka pluća, reumatskog artritisa, dijabetesa, bolesti bubrega i kardiovaskularnih bolesti.

Istina je, da problem ne leži u samom mesu, već u tome kako ga mi jedemo. Poenta je u procesu. Meso koje je pripremljeno da traje duže nego što je priroda namenila, poput kobasica, slanine, viršli, dimljenih mesa i onog što možete naći u zamrznutim obrocima - ima u sebi mnogo više soli i aditiva nego obično crveno meso iz mesare, i to je ono što ubija.

T.D.

Pogledajte još