DONJECK: Počele pripreme za napad!

Prema izveštaču te televizije, ljudi prave barikade i spremaju se “za odlučujuću fazu operacije”, a ukrajinska vojska nije omogućila izlazak iz grada za civile, niti je proglašena evakuacija.

Da bi specijalna operacija mogla da počne govore posredno informacije o aktivnostima u Konstantinovki, Mariupolju i Lugansku, navodi “Rosija-24”.

Itar-Tas s, takođe, izveštava da je stanje u Donjecku trenutno mirno i prenosi izjavu jednog od lidera pobunjenika Denisa Pušilina da se “grad priprema za referendum o statusu samoproglašene Donjecke narodne republike”.

Prema njegovim rečima, na referendumu će biti postavljeno jedno pitanje: “Da li podržavate proglašavanje nezavisnosti Donjecke narodne republike” a ponuđeni su odgovori “da” i “ne”.

Agencija Interfaks je prenela tvrdnju donjeckih ustanika da su tokom protekle noći uspeli da preuzmu kontrolu od ukrajinskih snaga bezbednosti u Donjeckoj oblasti.

“U toku krvavih borbi uz ljudske žrtve od protivnika smo protekle noći uzeli Kramatorsk, selo Andrejevku, slično je u Konstatinovki i Gorlovki”, rekao je toj agenciji jedan od lidera snaga samoodbrane Miroslav Rudenko, dodajući da pokušaj zauzimanja zgrade gradske skupštine u Mariupolju na obali Azovskog mora ukrajinskih snaga “nije uspeo”.

U najvećem gradu u istočnom delu Ukrajine, Harkovu, kako prenosi ukrajinska agencija UNN, za danas su sudskom odlukom zabranjena masovna okupljanja.

“Zbog političke situacije u zemlji, molimo sve građane Harkova da se uzdrže od učešća u masovnim akcijama i da ne nasedaju na bilo kakve provokacije”, rekao je Aleksandar Novak, koji obavlja dužnost gradonačelnika Harkova, administrativnog centra istoimene oblasti.

Izvor: Blic

Pogledajte još