Top šest stvari o novcu koje bi svaka žena trebalo da zna

1. Trošite manje nego što zarađujete
Nikada nemojte potrošiti celu platu. Uvek ostavite nešto novca sa strane. Vreme u kom živimo je nesigurno, a ako trošite manje nego što zarađujete, taj “štek” će vam pružiti sigurnost.

2. Pronađite finansijski odgovornog partnera

Ukoliko živite sa nekim, ne dozvolite da sav teret plaćanja računa “padne” na vas. Razgovarajte sa partnerom o njegovom odnosu prema novcu ako vidite da previše troši ili da je previše škrt. Napravite zajedničke finansijske ciljeve i odaberite način na koji ćete ih ostvariti.

3. Kupujte mudro

Nema ništa loše u tome da povremeno sebi kupite par novih cipela, haljinu ili tašnu. Ali naučite sebe da kupujete samo ono što vam je zaista potrebno. Pratite akcije i kupujte garderobu na sniženju, uvek možete da pronađete neki komad koji je vanvremenski.

4. Napravite spisak
Ako krenete u kupovinu bez spiska stvari koje su vam neophodne, veća je šansa da ćete kupiti i ono što vam u tom trenutku nije neophodno. Zato, pre nego što krenete da trošite, napravite spisak onoga što ćete kupiti i ni po koju cenu ne odstupajte od tog spiska.

5. Saznajte koliko vredite

Pre nego što krenete na pregovore za novi posao, raspitajte se kolike su plate u firmi za poziciju za koju konkurišete. Ako tražite preveliku platu, potencijalni poslodavac će vas u startu otpisati. S druge strane, ako potcenite vrednost svog rada, nećete biti zadovoljne na poslu, pogotovo ne kada saznate da vaše timske kolege rade za trostruko veću platu od vaše.

6. Ne plašite se velikih kupovina

Ako ste same i vaša finansijska situacija je stabilna, nemojte se ustručavati da se upustite u kupovinu automobila ili stana. Pre nego što krenete u ovu značajnu životnu avanturu, dobro se raspitajte koja banka nudi najpovoljnije uslove. Ukoliko procenite da okolnosti nisu dobre, sačekajte pravi trenutak za “veliku kupovinu”.

Pogledajte još