Imate tanke i lomljive nokte? Ne brinite, rešenje je u hrani!

Blitva - blitva je bogata biotinom (ili vitaminom H), koji je važan vitamin koji će ojačati slabe nokte. Još nekoliko dobrih izvora biotina su: šargarepa, orašasto voće, kozje mleko, jaja, losos, banane i bobičasto voće.

Piletina pileće meso je odličan izvor proteina, još jedna od ključnih stavki jakih noktiju. Proteini će pomoći da vam nokti budu zdraviji i vrate prirodni sjaj, a ako piletina nije baš vaš izbor, drugi dobri izvori su:jaja, morski plodovi, orašasto voće ili cele žitarice.

Morski plodoviza nokte je veoma važan i cink. Osim toga on je ključan za imunitet i igra važnu ulogu u stvaranju vezivnog tkiva. Osim morskih plodova cinkom su bogati i:soja, zelene mahune, spanać, bundevine semenke, kakao i orašasto voće.

Jaja još jedna odlična namirnica za zdrave, jake nokte. Morate da znate da je žumance bogato sumporom, mineralom koji pomaže u regulaciji kiselosti u organizmu. Sumpor se takođe može naći u nekim aminokiselinama koje su od vitalnog značaja u obnovi zdravog izgleda vaših noktiju. Još neke namirnice su:meso, orašasto voće, sir i riba.

Pasulj ako vas muče krti nokti možda vam fali gvožđe. Zato su vam potrebne namirnice bogate njime kao što su pasulj ili nešto od sledećeg: sve vrste mahunarki, crveno meso, zeleno lisnato povrće, kakao, sušeno voće, morski plodovi i džigerica.

Izvor: zena.hr

Pogledajte još