Imate tanke i lomljive nokte? Ne brinite, rešenje je u hrani!

0

Tanki, krti i lomljivi nokti mogu da budu veliki problem, a kako su vam nokti sve isušeniji, tako će i lakše da pucaju. Ali postoji nekoliko namirnica koje će vam pomoći da rešite problem na duže staze

Blitva blitva je bogata biotinom (ili vitaminom H), koji je važan vitamin koji će ojačati slabe nokte. Još nekoliko dobrih izvora biotina su: šargarepa, orašasto voće, kozje mleko, jaja, losos, banane i bobičasto voće.

Piletina pileće meso je odličan izvor proteina, još jedna od ključnih stavki jakih noktiju. Proteini će pomoći da vam nokti budu zdraviji i vrate prirodni sjaj, a ako piletina nije baš vaš izbor, drugi dobri izvori su:jaja, morski plodovi, orašasto voće ili cele žitarice.

Morski plodoviza nokte je veoma važan i cink. Osim toga on je ključan za imunitet i igra važnu ulogu u stvaranju vezivnog tkiva. Osim morskih plodova cinkom su bogati i:soja, zelene mahune, spanać, bundevine semenke, kakao i orašasto voće.

Jaja još jedna odlična namirnica za zdrave, jake nokte. Morate da znate da je žumance bogato sumporom, mineralom koji pomaže u regulaciji kiselosti u organizmu. Sumpor se takođe može naći u nekim aminokiselinama koje su od vitalnog značaja u obnovi zdravog izgleda vaših noktiju. Još neke namirnice su:meso, orašasto voće, sir i riba.

Pasulj ako vas muče krti nokti možda vam fali gvožđe. Zato su vam potrebne namirnice bogate njime kao što su pasulj ili nešto od sledećeg: sve vrste mahunarki, crveno meso, zeleno lisnato povrće, kakao, sušeno voće, morski plodovi i džigerica.

Izvor: zena.hr

Foto: yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.