Evo šta se dešava vašem telu kada ga izgladnjujete

Prema nekim izveštajima, neki ljudi su uspeli da prežive 70 dana bez hrane. Ono što je fascinantno u vezi ljudskog tela je da je u stanju da razvije odbrambene mehanizme koji nam pomažu da preživimo bez hrane toliko dugo, iako bismo umrli u roku od samo nekoliko dana bez vode.

Kako telo to radi?

6 sati nakon uzimanja hrane

Nakon što jedemo, naše telo vari hranu i razbija je u glikogen, a to su molekuli koji skladište energiju. Ovaj proces proizvodi glukozu – molekul koji predstavlja glavni izvor energije i koji se vrlo brzo apsorbuje i prelazi u krvotok.

Glukoza se koristi kao primarni izvor energije ako imamo normalnu ishranu. To čini da se osećamo da smo dobro uhranjeni, zato što glukoza prelazi u našu jetru i mišiće, a masne kiseline se skladište za kasniju upotrebu. Glukoza predstavlja dovoljno „goriva“ za narednih 6 sati. Nakon 6 sati kada istrošimo „gorivo“, stvara se osećaj gladi i postajemo mrzovoljni.

Režim gladovanja: 3 dana bez hrane

Naše skladište glukoze može trajati i do 24 ili 48 sati, mada je već uglavnom potrošeno nakon 6 sati. Onda, ne samo da ćete osećati glad, već će vaše telo upasti u stanje ketoze, koje znači povišeni nivo ketonskih tela u organizmu. Ketonska tela se proizvode od masnih kiselina kada se glikogen u jetri u potpunosti potroši. Ketoza ima i svoju korisnu stranu a to je što koristi telesnu mast kao energiju, pa se ketogena dijeta često koristi za mršavljenje.

Međutim, vaš mozak ne može funkcionisati samo na osnovu masti kao jedinog izvora energije, tako da će nastaviti da koristi preostale količine glukoze u vašem telu. Vaš mozak koristi 120 grama glukoze dnevno – pa kad se glukoza potroši, vaše telo mora da „smisli“ rezervni plan za mozak.

Kada osvane treći dan bez hrane, vaš mozak počinje da koristi ketonska tela kao izvor energije – dobija oko 30% potrebne energije ovim putem. Kada nastupi četvrti dan, mozak će dobijati i do 70% energije od ketonskih tela.

Ako ne jedete ništa preko 72 sata

Teži deo nastupa nakon 72 sata bez hrane – ovo je poznato kao stanje autofagije. Kada se masti razbiju, vaše telo se okreće proteinu u mišićima, što znači da kreće da troši vaše mišiće. U ovom trenutku, potreba mozga za glukozom će opasti sa 120 na 30 grama. Sada će mozak morati da dobija energiju iz proteina. Iako će mozak uspeti da preživi od proteina, vaši mišići će polako nestajati. Metabolizam polako usporava, toliko da vaše telo počinje da koristi najmanju moguću količinu energije.

U određenom ternutku, vaš imuni sistem će oslabiti usled nedostatka vitamina i minerala. Obično 2 vrste bolesti nastupaju u poslednjem stadijumu gladi: marazam i kvašiorkor. Marazam karakteriše gubitak mišićne mase i endem, ili nadimanje stomaka. Kvašiorkor je najčešći oblik neuhranjenosti u zemljama u razvoju, a karakteriše ga umor, edem i smanjenje mišićne mase.

Izvor: Medical Daily

Pogledajte još