7 provera zdravlja: Uradite sistematski pregled za 60 sekundi

Pogledajte svoje oči

Beonjača može štošta da otkrije o vašem zdravlju. Ona bi trebala da bude čisto i bistro bele boje. Crvenilo u očima prouzrokuju sitni krvni kapilari koji se iz određenog razloga prošire i postaju vidljivi, ali beonjača može da postane i žućkasta.

Uradite test tako da 7 dana za redom na dnevnom svetlu posmatrate beonjaču. Ako se boja iste menja uzrok može da bude neispavanosti, iritacije, alergije ili napor, ali ako ona ostaje nepromenjena potražite pomoć lekara.

Pogledaj svoju četku za kosu

Opadanje kose može da bude pokazatelj širokog spektra promena u organizmu. Ako na četki posle češljanja primetite mnogo više dlaka od uobičajenog, detaljno očistite četku i kod sledećeg češljanja prebrojte vlasi.

Izgubite li oko 100 dlaka dnevno, to je normalno, ali ako broj prelazi 200 ili ako vam kosa otpada u pramenovima, vreme je da se posavetujete sa doktorom.

Izduvajte nos

Normalno disanje kroz nos opisuje i normalno stanje sluznice nosa. Ali i najmanja promena u organizmu to stanje može da poremeti. Izduvajte nos u belu papirnu maramicu.

Ako ne izduvate ništa, vaša sluznica je zdrava. Ako izduvate providnu tečnu sluz najverovatnije je reč o iritaciji, promeni temperature ili alergiji. Žućkasta ili zelenkasta sluz opisuje neku vrstu upale koju je potrebno pratiti.

Pogledaj svoje nokte

Zdrav nokat je čvrst, bistar i providan. Bilo kakva promena na njegovoj površini može biti pokazatelj nekog većeg ili manjeg problema. Svaki nokat pregledajte detaljno i pogledajte ima li na njemu nekih značajnih promena.

Belkaste mrlje mogu da znače manjak vitamina i minerala u organizmu, dok žućkaste mogu da ukazuju na gljivičnu infekciju. Primetite li takvu ili sličnu promenu budite oprezni i pratite promene. Ako se situacija pogoršava ili menja, a ne nestaje potražite pomoć stručnjaka.

Pogledaj svoj konac za zube

Čišćenje zuba zubnim koncem važan je deo higijene usne šupljine. Ali takva rutina može da bude pokazatelj nekih većih promena u vašim ustima. Komadom konca očistite prostor između desni i zuba.

Primetite li krvarenje ne morate da se uznemiravate, jer to može da bude pokazatelj osetljivih desni ili manje infekcije koja se čišćenjem koncem može rešiti. Ali ako vaše desni nakon čišćenja ne prestaju da krvare, upitajte svog stomatologa za savet.

Pogledaj svoju mokraću

Normalna boja urina trebala bi da bude bistre svetlo žute boje. Ali promene u urinu mogu da prouzrokuju brojni faktori kao što su hrana, piće, ali i neke zdravstvene tegobe. Za sve promene boje i mirisa, obavezno idite do lekara!

Pregledaj svoju kožu

Rak kože je druga najčešća bolest kod žena između 20 i 29 godina. Baš zbog toga pregled tela je vrlo važan. Detaljno pregledajte kožu i to od lica i vrata pa sve do stopala. Primetite li na koži neke neobične promene ili nove madeže, mrlje ili depigmentaciju potražite savet lekara.

Izvor: zadovoljna

Pogledajte još