Znate li ko je bila Ita Rina, prva jugoslovenska filmska zvezda?

Rođena je kao Ita Kravanja 7. jula 1907. Poreklom Slovenka, Ita je još kao devojka ostala bez oca, a majka se izdržavalaiznajmljivanjem soba studentima. Kako je važila za lepoticu, drugarice su je prijavile na izbor za mis, pa je ubrzo postala najlepša Slovenka.

(old_image)

Na izbor za najlepšu Jugoslovenku u Zagrebu je zakasnila, pa joj je izmakla i prva šansa da postane glumica, s obzirom da je prva nagrada bila uloga na filmu. U to vreme je radila u banci, ali je želela filmsku karijeru. Na njenu sreću u Zagrebu je upoznala vlasnika jednog od bioskopa, koji ju je predstavio nemačkom producentu Ostermajeru. Uprkos majčinom protivljenju Ita je otišla u Nemačku i tu je počela njena filmska karijera. Dobila je ulogu sobarice u filmu ,,Šta deca kriju od roditelja”, a usledile su sve veće uloge. Bila je najpoznatija filmska glumica u Jugoslaviji između dva svetska rata i prva naša glumica koja je ušla u svetsku enciklopediju filma.

(old_image)

Pre Drugog svetskog rata, igrala je niz glavnih uloga u filmovima nemačke i češke produkcije, a posle rata, epizodne uloge u nekoliko domaćih filmova. Filmovi: "Erotikon", "Galgentoni", "Fantom Durmitora", "A život teče dalje". Družila se sa Jugoslovenima u dijaspori i tako upoznala svog budućeg suprugaMiodraga Đorđevića, tada studenta elektrotehnike. Umrla je 10. maja 1979. godine. (izvor: saznajlako)

Pogledajte još