Znate li ko je bila Ita Rina, prva jugoslovenska filmska zvezda?

0

Ita nije bila obična glumica, već prva internacionalna jugoslovenska zvezda, lepotica koja je došla do samih vrata Holivuda

Rođena je kao Ita Kravanja 7. jula 1907. Poreklom Slovenka, Ita je još kao devojka ostala bez oca, a majka se izdržavalaiznajmljivanjem soba studentima. Kako je važila za lepoticu, drugarice su je prijavile na izbor za mis, pa je ubrzo postala najlepša Slovenka.

Na izbor za najlepšu Jugoslovenku u Zagrebu je zakasnila, pa joj je izmakla i prva šansa da postane glumica, s obzirom da je prva nagrada bila uloga na filmu. U to vreme je radila u banci, ali je želela filmsku karijeru. Na njenu sreću u Zagrebu je upoznala vlasnika jednog od bioskopa, koji ju je predstavio nemačkom producentu Ostermajeru. Uprkos majčinom protivljenju Ita je otišla u Nemačku i tu je počela njena filmska karijera. Dobila je ulogu sobarice u filmu ,,Šta deca kriju od roditelja”, a usledile su sve veće uloge. Bila je najpoznatija filmska glumica u Jugoslaviji između dva svetska rata i prva naša glumica koja je ušla u svetsku enciklopediju filma.

Pre Drugog svetskog rata, igrala je niz glavnih uloga u filmovima nemačke i češke produkcije, a posle rata, epizodne uloge u nekoliko domaćih filmova. Filmovi: „Erotikon“, „Galgentoni“, „Fantom Durmitora“, „A život teče dalje“. Družila se sa Jugoslovenima u dijaspori i tako upoznala svog budućeg suprugaMiodraga Đorđevića, tada studenta elektrotehnike. Umrla je 10. maja 1979. godine. (izvor: saznajlako)

Foto: saznajlako

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.