Znate li šta se nalazi u popularnim ”3 u 1” instant kafama?

S druge strane, obična ”turska kafa” ima i niz prednosti. Bogata je mineralima, B3 vitaminom, ima jaka antioksidativna svojstva, doprinosi zdravlju moždanih ćelija, štiti od arteroskleroze i nekoliko vrsta karcinoma.

Za instant napitke to se ne bi moglo reći. Kafa iz kesice jednostavnija je za pripremu, ali sadržaj zrna kafe u njima je minimalan, a korišćeno zrno lošijeg je kvaliteta jer se većina pozitivnih svojstava gubi tokom termičke obrade.

Ono što treba znati kod odabira instant kafa je to da je glavni sastojak ovih napitaka šećer koji u kombinaciji s glukoznim sirupom, aromom i ostalim dodacima napitku daje privlačan ukus. Treba napomenuti da hidrogenizovana biljna mast može biti izvor štetnih transmasnih kiselina, a polifosfati koji su regulatori kiselosti imaju loš uticaj na zdravlje kostiju.

Takođe, verovali ili ne, kofein, alkaloid koji uzrokuje budnost, nalazi se u većoj koncentraciji u instant, nego u običnoj kafi. Treba znati da jedna šolja instant kafe ima približno 100 miligrama kofeina, a ne preporučuje se da dnevni unos kofeina prelazi 300 miligrama. Još jedna neželjena nuspojava ispijanja instant kafe je i ta da može izazvati prekomerno izlučivanje kiseline.

Nescafe ima najmanje kafe, samo devet odsto. Neki od sastojaka su prirodni regulatori kiselosti, natrijumovih soli limunske kiseline, a sadrži i fosfate. Udeo šećera nije naveden. Česta konzumacija se ne preporučuje.

S Anamariom bi oni koji pate od alergija trebalo da budu oprezni jer sadrži mlečne belančevine. Takođe, sadrži i fosfate kalijuma i kalcijuma. Smesa karotena je prirodna antioksidativna boja. Ima samo 12 odsto kafe, ali zato 40 odsto šećera.

U Gloriji je čak 44 odsto šećera i 10 odsto kafe. Takođe, oni koji su alergični na mleko i laktozu trebalo bi da je izbegavaju jer sadrži mlečne belančevine i mlečni šećer. Od ostalih sastojaka tu su polifosfati, hidrogenizovana biljna mast i veštačka aroma.

Jacobs
ima najviši procenat kafe, 17 odsto, i najmanje šećera – 38 odsto. Sadrži i glukozni sirup, veštačke zaslađivače, aspartam i acesulfam K, koji su već decenijama predmet rasprava zbog sumnji u kancerogenost.

Izvor: Dnevno

Pogledajte još