Poslanici o Zakonu o privatizaciji, ali bez ministra privrede

Oni su takođe, zamerili, što ministar privrede Dušan Vujović danas nije u parlamentu tokom rasprave o ovom zakonu.

Poslanik Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je da ova stranka ne podržava izmene ovog zakona jer smatra da on nije reformski, već da samo predstavlja "beg od posledica koje su mogle uslediti zbog rešenja Ustavnog suda".

"Slažemo se da treba da se produži rok, ali ne podržavamo ovaj zakon, jer nije reformski",
rekao je on i uputio kritiku zbog toga što se na predstavljanju zakona danas u Skupštini nije pojavio ministar privrede Dušan Vujović.

"Ministar je trebalo da pogleda ovaj zakon, predloži neke inovacije jer smo u kampanji slušali velike priče, a danas zasedamo samo u subotu da bismo pogledali samo jedan predlog zakona", rekao je on.

Šutanovac je kao prilično zabrinjavajuć naveo podatak da je u prva tri meseca ove godine priliv investicija svega 92 miliona evra i ocenio da će takav trend pokazati svoje negativne posledice tek za godinu-dve.

"Prvi put se dešava da je broj penzionera veći od broja radnika. Srbija tone u dužničko ropstvo", smatra Šutanovac.

Poslanik Nove demokratske stranke Marko Ðurišić rekao je da ova stranka neće podržati predlog izmena zakona, jer u njemu nema nijedan konkretan predlog za rešavanje problema ovih preduzeća.

"Čuli smo u premijerovom ekspozeu da postoji namera da se reše neki problemi i zato smo očekivali da danas ovde budu ne samo ministar privrede, već i premijer, jer se radi o sudbini 50.000 ljudi", naveo je on.

On je postavio i pitanje zbog čega još uvek Agencija za privatizaciju nema centralni registar potraživanja kojima bi se utvrdio tačan iznos dugovanja 164 firme prema poveriocima.

Izmene Zakona nužne do donošenja novog zakona

Zamenik šefa poslaničkog kluba SPS Ðorđe Milićevih izjavio je danas da su izmene Zakona o privatizaciji prelazno rešenje do novog zakona, ali nužno i neophodno u ovom trenutku.

„Ovo je prelazno rešenje sa jasnim i precizirnim ciljevima i mi želimo da podržimo te ciljeve, reč je o suštinskoj izmeni, jer će preduzeća biti zaštićena od prinudne naplate, a poverioci namirani od prodajne cene preduzeća“, rekao je Milićević novinarima u parlamentu.

Na taj način biće zaštićen minimum državnih interesa u procesu restrukturiranja precuzeća i to je nužan kompromis nekoliko principa pođednako važnih, ocenio je on.

Milićević je pohvalio aktivnu politiku vlade koja, kako kaže, želi da ide u susret problemima, pokušava da ponudi konkretna i realna rešenja uz što je mogće širi društveni konsenzus.

„Usvajanja ovag zakona je neminovnost, neophodno je i zbog toga što je US S saopštio da od 14. maja preduzeća više nisu zaštitćena od prinudne npalate, što bi znacico mnogima bankrot. Mi ovim dajemo novu nadu da će uspeti da se dogovore“, rekao je Milićević.

On je naglasio da nije reč o prolongiranju vremena, već o stvaranju mogućnosti da se u narednih pet meseci razgovara sa strateškim partnerima što je i najvažnije.

Usvajanje Izmena zakona o privatizaciji u ponedeljak

Generalni sekretar Skupštine Srbije Jana Ljubičić izjavila je danas da će se o izmenama Zakona o privatizaciji najverovatnije glasati u ponedeljak, a da se završetak tekuće sednice, usvajanjem seta pravosudnih zakona, očekuje narednog ponedeljka.

Ljubičić je precizirala da će nakon rasprave u načelu o izmenama Zakona o privatizaciji skupština raspravljati o kadrovskim rešenjima, o razrešenju članova RIK, da će sutra biti pauza u radu, a u ponedeljak debata o amandmanima i glasanje.

Iduće sedmice skupština će rapsravljati o tačkama koje su preostale na dnevnom redu.

Govoreći o radu tokom leta, Ljubičić je istakla da je juče razgovarala sa generalnim sekretarom vlade Novakom Nedićem i da je dogovoreno da se iduće sedmice precizira koji će sve zakonski predlozi ući u skupštinsku proceduru za taj period.

„Napravićemo vanredni plan šta će sve tokom jula i avgusta ući u skupštinsku proceduru. Potrebno je dosta zakona da se usvoji i promeni i očekujemo da ćemo raditi tokom leta, ako ne bude letnje pauze to nas neće iznenaditi“, rekla je Ljubičić.

Zavrsena načelna rasprava o predlogu zakona o privatizaciji

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas načelnu raspravu o predlogu Zakona o izmeni zakona o privatizaciji kojim se za pet meseci produžava život za 164 preduzeća u restrukturiranju.

Ministar pravde Nikola Selaković naglasio je tokom rasprave da se radi samo o tehničkim izmenama zakona kojima se stvara preduslov da se problem preduzeća u restrukturiranju reši na sistemski način.

On je izjavio da postoji interesovanje stranih, ozbiljnih kompanija za preduzeća u restrukturiranju i da se ovim zakonom omogućava očuvanje radnih mesta u firmama koje imaju perspektivu.

Poslanici opozicije kritikovali su tokom skupštinske rasprave predlog izmena zakona o privatizaciji koji, kako ocenjuju, osim prolongiranja roka za prinudnu naplatu, ne nudi konkretna rešenja za problem 164 firme u restrukturiranju.

Izvor: Novi magazin

Pogledajte još