Azdejković preti tužbom: RTS da se izvini za ponašanje komentatora!

0

Gej lezbejski info centar osudio je danas ponašanje komentatora RTS tokom prenosa Evrovizije, naročito kada je nastupala predstavnica Austrije Končita Vurs i tokom procesa glasanja kada je ona dobijala maksimum broj poena.

„Smatramo nedopustivim vređanje trans populacije na nacionalnom servisu koji je servis svih građana, pa i LGBT populacije, koju već godina aktivno ignoriše. Smeštanje trans osobe Končite Vurst u domen bizarnosti, cirkusa, frik šoua i zblažavanje kada dobija maksimum broj poena je nedopustivo“, navodi se u saopštenju Gej lezbejskog info centra.

Dalje se kaže da su takvim ponašanjem komentatori RTS „diskriminisali“ LGBT populaciju, što je u Srbiji zabranjeno Zakonom protiv diskriminacije i drugim zakonskim i podzakonskim aktima vezanim za medije“.

„Gej lezbejski info centar zahteva izvinjenje od RTS zbog diskriminatornih izjava komentatora ili će biti primoran da podnese pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti i predstavku Republičkoj radiodifuznoj agenciji“, kažu iz Info centra.

Evrovizija je već decenijama događaj koji promoviše toleranciju i koji je veoma blizak senzibilitetu LGBT populacije širom Evrope, smatraju oni i navode da je „nedopustivo da se tokom takvog događaja čuju komentari kao što smo imali prilike da čujemo na RTS“.

izvor: Blic

Foto: Beta/AP Photo/Frank Augstein

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.